Represija kapitala

Salonit Anhovo organizira festival, na katerem pa je glasbenikom prepovedal govoriti

Dobrodošli

Dobrodošli
© Arhiv Mladine

Podjetje Salonit Anhovo, v katerem med drugim proizvajajo betonske in cementne izdelke, je v javnosti znano predvsem zaradi težav z azbestom. Kot navajajo v Zvezi sindikatov azbestnih bolnikov Slovenije (SABS), je v tem podjetju za različnimi oblikami pljučnih bolezni zbolelo več kot 1500 delavcev; a to so zgolj potrjeni primeri in dejansko število je najbrž večje. Razumljivo je, da v Salonitu tega ne želijo obešati na veliki zvon. Še več, razpravo o tej temi si očitno prizadevajo čim bolj utišati.
Podjetje vsako leto v Anhovem pripravi festival Nočna izmena, ki bo v petek potekal že desetič zapovrstjo, na njem pa bodo nastopile uveljavljene glasbene skupine, kot so Siddharta, Tabu, Elvis Jackson, Kingston, duet Slon in Sadež ter drugi. V pogodbi z izvajalci, ki jo je glasbenikom v imenu Salonita izročila posredniška agencija Temma-X, je v peti alineji tretjega člena navedeno, da je obveznost izvajalca »upoštevati posebne zahteve organizatorja, da se nikakor ne omenja preteklost podjetja Salonit Anhovo, v nasprotnem primeru zaračunamo odškodnino v višini 10.000 evrov«.
To je razlog, zakaj na tem festivalu ne bo nastopila skupina Niet. Čeprav je bil njen nastop predviden, je bila umaknjena s programa. Kot navajajo člani skupine, jim razlog za odpoved ni bil nikoli zares pojasnjen. Član zasedbe Niet Igor Dernovšek je pojasnil: »Že na samem začetku smo bili glede nastopa v dvomih, ali bi zaradi zgodovine Salonita sploh igrali. Naš kitarist Robert Likar je namreč tudi azbestni bolnik. Na koncu smo se vendarle odločili za nastop, ko smo iz nepristranskih virov izvedeli, da je v Anhovem zadeva z azbestom preteklost. Ko nam je bila vročena pogodba, je bil odgovor našega menedžerja, da se strinja z vsem razen s členom, ki ga omenjate tudi vi. Menedžer je naročniku pojasnil, da je punkrock bendu težko postavljati pogoje, kaj sme in česa ne sme govoriti na odru. Tu se je potem vse končalo, naš nastop je bil enostransko odpovedan. Moram povedati, da se nam je prvič pripetilo, da nam je kdo postavil takšne pogoje. V osemdesetih letih se je enkrat zgodilo, da so nas pred nastopom obiskali policisti in nam naročili, naj ne igramo skladb Heroj in Ritem človeštva, a smo jih vseeno zaigrali in zgodilo se ni nič. Pa so bili to svinčeni časi. Danes so očitno azbestni in prevladuje druga represija, represija kapitala.« Drugih bendov sporni člen v pogodbi, kot kaže, ni zmotil. Iz Siddharte so denimo odgovorili, da je njihovo poslanstvo »širiti svojo glasbo med ljudmi. Zato členov iz katerekoli pogodbe ne bomo komentirali, saj nimajo nikakršne zveze z razlogom našega nastopa.« Za pojasnilo smo se obrnili tudi na podjetje, a zaman.
A če glasbeniki že ne smejo govoriti o preteklosti Salonita, lahko spregovorijo vsaj o sedanjosti. O tem, kako podjetje ne želi vzpostaviti socialnega dialoga z Zvezo SABS, kar je potrdil predsednik sindikata Bojan Goljevšček. Ali pa o tem, kako so v podjetju odpustili Stojka Simčiča, in to takoj, ko je ustanovil sindikat invalidnih delavcev in bil izvoljen za predsednika. Čeprav je sodišče ugotovilo, da je bil protipravno odpuščen, še vedno ni dobil službe nazaj. Dobil je novo odpoved delovnega razmerja. Zanj dela v podjetju menda ni več.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.