Tjaša Zajc

 |  Mladina 34

Neprimerna Elena

Na novinarski konferenci zveze invalidskih organizacij so bili lahko le predstavniki nekaterih medijev

Nacionalni svet invalidskih organizacij je prejšnji teden pripravil novinarsko konferenco, na kateri se je odzval na nekatere izjave premiera Boruta Pahorja in ministra za delo Ivana Svetlika, ki so se nanašale na pravice invalidov. A ta novinarska konferenca je bila posebna zaradi nečesa drugega, in sicer zato, ker je bil vstop nanjo dovoljen le predstavnikom nekaterih medijev. Tako na njej ni smela biti navzoča Elena Pečarič, sicer predsednica Društva za teorijo in kulturo hendikepa, a tokrat v vlogi novinarke za spletni portal vest.si. Tajnik nacionalnega sveta invalidskih organizacij Štefan Kušar je pojasnil, da so na novinarsko konferenco povabili resne nacionalne medije, ki objektivno poročajo, to pa vest.si in Elena Pečarič ali Kanal A po njihovem mnenju ni. Zato so novinarki vstop preprečili. A stvar ni tako preprosta. Medijski strokovnjak Marko Milosavljevič s Fakultete za družbene vede poudarja, da bi morebitna težava lahko nastala, če bi hotela biti Pečaričeva na konferenci navzoča kot navadna državljanka in ne kot predstavnica medijske hiše. »Takoj ko je dogodek razglašen za novinarsko konferenco, pa gre za odprt dogodek za novinarje, ki menijo, da morajo o njem poročati. Drugače je z intervjuji ali zaprtimi okroglimi mizami, pri tiskovnih konferencah pa ni pravne ali strokovne podlage, ki bi omejevala vstop posameznim novinarjem.« Na dogodek se je takoj odzvala Liberalna akademija, katere predsednik Darko Štrajn meni, da smisel demokratičnega ravnanja ne more biti, da medije selekcioniraš in jim ce-
lo fizično prepoveduješ vstop, »prav tako tudi ne, da za merilo jemlješ svoje strinjanje z njihovim 'poprejšnjim' delom ali uredniško politiko. Vse to priča o namerni in strogo premišljeni cenzuri, za katero verjamemo, da bi jo morala obsoditi naša novinarska združenja in širša javnost.«
Sicer pa ni prvič, da se je novinarjem omejeval dostop do informacij javne narave.
Med drugim je v mandatu prejšnje vlade takratni vodja službe za odnose z javnostmi Jernej Pavlin moral odstopiti zaradi razkritih navodil svojim podrejenim, naj ne komunicirajo s tednikom Mladina.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.