Janša obtožen, Golobič opran

Komisija za preprečevanje korupcije ni potrdila Lahovnikovih očitkov

Gregor Golobič

Gregor Golobič
© Borut Krajnc

V dneh, ko vsi mediji in posledično celotna javnost premlevajo obtožbo Janeza Janše v zadevi Patria, je komisija za preprečevanje korupcije sporočila, da minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič niti enkrat ni ravnal v nasprotju z zakonom, kot mu je očital Matej Lahovnik, ko je odstopil z mesta gospodarskega ministra. Ker komisija ni našla nobene kršitve, je zadevo zaključila z uradnim zaznamkom.
Spomnimo. V začetku julija je Lahovnik najprej izstopil iz stranke Zares in premieru Borutu Pahorju pisal pismo, v katerem ga obvešča, da se družbe iz skupine Ultra, v kateri ima Golobič pomemben lastniški delež, prijavljajo na javne razpise ministrstev in družb v državni lasti. Lahovnik je v pismu še domneval, da poskušajo podjetja iz skupine Ultra poslovati tudi z družbami, ki so neposredno v večinski lasti države, ker naj ne bi bilo verjetno, da ta podjetja ne bi poskušala izkoristiti položaja svojega pomembnega lastnika v vladi. Lahovnik je odstopil z ministrskega položaja, z delom je začela komisija za preprečevanje korupcije.
Komisija za preprečevanje korupcije je pregledala posle Ultre in z njo povezanih družb z ministrstvi v aktualnem mandatu. Pogoje za konflikt interesov, ki ga je Lahovnik očital Golobiču, pa vsebujeta stari zakon o preprečevanju korupcije in od 5. junija letos novi zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Kar se tiče poslov skupine Ultra z Golobičevim ministrstvom, je komisija našla dva na Javni agenciji za tehnološki razvoj. S podjetjem Margento R & D je agencija sklenila dve pogodbi o sofinanciranju dveh mladih raziskovalcev. Komisija ni ugotovila konflikta interesov, saj Golobič ni imenoval komisije za izvedbo postopka javnega razpisa in v njej tudi ni sodeloval kot član ali predsednik. Poslovanje Margenta z ministrstvom pa tudi ne spada pod prepoved poslovanja, ki jo ureja stari zakon, saj ima Golobič v lasti manjši lastniški delež v podjetju od praga, ki ga določa stari zakon (več kot 20-odstotni lastniški delež). Novi zakon sicer določa precej nižji, 5-odstotni prag, a za pogodbe, ki so bile sklenjene pred uveljavitvijo zakona, ne velja.
Glede drugih poslov, ki so jih z Ultro povezana podjetja v novem mandatu sklenila z ministrstvi, je komisija našla zgolj enega, ki pa je bil sklenjen na ministrstvu za gospodarstvo, in to v času Lahovnikovega ministrovanja. Podjetja iz skupine Ultra so se poleg tega prijavila še na tri druge razpise v okviru širšega ministrstva za gospodarstvo, a niso bila uspešna. S posli, ki so bili med podjetji iz skupine Ultra in ministrstvi v času Janševe vlade, se, logično, niso ukvarjali.
Bliža se čas volitev, čas za razčiščevanje afer, za odgovore na vprašanje, kateri politik je kršil zakon in kateri ne. In državni organi ravno v pravem času pravijo, da Golobič ni kršil zakona o preprečevanju korupcije, Janša pa je kršil kazenski zakonik.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.