Powell na Bledu

»Vrhunski snovalec politike«

Colin Powell

Colin Powell
© Borut Peterlin

Blejskega strateškega foruma, že petega zapovrstjo, se je udeležilo prek 400 gostov iz 40 držav in več mednarodnih organizacij, kot so Združeni narodi, Nato, Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi in tako naprej. Forum je zunanji minister Samuel Žbogar označil za »velik uspeh«.
Kakor je sicer navedeno na uradni spletni strani, naj bi se ta forum »utrdil kot eno pomembnejših letnih srečanj politikov, gospodarstvenikov in akademikov iz Evrope, jugovzhodne Evrope in širše regije«. Trditev je pretirana, saj pomembnosti slovenskega foruma ni prepoznal tako rekoč nobeden od večjih svetovnih medijev. Tudi domači mediji so se raje kot forumu posvečali večnim zdraham med Žbogarjem in njegovim ministrom v senci, Dimitrijem Ruplom.
Da je šlo srečanje mimo dokaj neopaženo, je razumljivo, saj se ga ni udeležila nobena vidnejša osebnost, izjema je le nekdanji Bushev državni sekretar Colin Powell, ki je obveljal za največjo blejsko zanimivost. To je poudaril tudi Žbogar in v sporočilu za javnost Powella označil za »vrhunskega snovalca politike«.
Morda, a kakšne politike? Politike zavestnega laganja vsej svetovni javnosti o iraškem orožju za množično uničenje? Čeprav naj bi bilo srečanje na Bledu posvečeno svetu v prihodnjem desetletju, je bila rdeča nit dogodka retuširanje zgodovine. Vse vizije prihodnosti je zasenčilo Powellovo izmikanje odgovornosti za iraško morijo. Tako je denimo pojasnjeval novinarju časnika Delo: »Dva meseca po začetku invazije na Irak sem vedel, da tam ni orožja za množično uničenje.«
Ah? Te njegove besede niso le navadno verbalno onesnaževanje. Številni agenti CIE so recimo potrdili, da so pred napadom na Irak namenoma pretiravali pri podatkih o orožju, ki ga ni bilo. Pretiravala in lagala je tudi ameriška administracija na čelu z »vrhunskim snovalcem politike« Powellom.
Mogoče pa je še dobro, da je šlo vse skupaj vsaj v tujini mimo neopaženo, ker Slovenija takšne reklame res ne potrebuje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.