Staš Zgonik

 |  Mladina 35

Bitka za Arktiko

Izlitje nafte v Mehiškem zalivu spodbodlo aktiviste

Devet dni je Greenpeaceova ladja Esperanza krožila za malenkost zunaj 500-metrskega varnostnega pasu okoli naftne ploščadi Stena Don v zalivu Baffin na zahodu Grenlandije. Spoštovanje varnostne razdalje so budno nadzorovali grenlandska policijska čolna in fregata danske mornarice. V torek pa se je skupini štirih aktivistov v zavetju noči z gumenjaki uspelo izmuzniti nadzoru in se povzpeti na ploščad. S plezalno opremo so se privezali za spodnji del ploščadi in si uredili viseče šotore. S tem jim je uspelo prekiniti vrtanje. Njihov namen je zdržati čim dlje, logika pa preprosta. Čim manj vrtalnih dni imajo v družbi Cairn Energy, lastnici ploščadi, na voljo, tem manj možnosti je, da naletijo na nafto, še preden arktične zimske razmere v zalivu Baffin vrtalce preženejo do pomladi. V tem času pa, tako upajo, bo sprejet mednarodni dogovor o prepovedi iskanja nafte v globokem morju arktičnega kroga/znotraj severnega tečajnika. Po mnenju Greenpeacea je namreč vrtanje v globokem morju na tej geografski širini zaradi ekstremnih vremenskih razmer nekajkrat nevarnejše in bolj tvegano od vrtanja v Mehiškem zalivu.
Po besedah enega od »visečih« aktivistov Sima McKenne je ploščad Stena Don ta trenutek najpomembnejša naftna ploščad na svetu. Če vrtalcem uspe najti nafto, bi to utegnilo sprožiti plaz novih vrtalnih projektov. Naftne družbe naj bi že stale v vrsti za dovoljenja. »Energetskim podjetjem moramo preprečiti prihod na Arktiko in se znebiti odvisnosti od nafte,« je odločen Mckenna. Za Greenpeace je norost, da naftna industrija v taljenju ledu na Arktiki vidi priložnost za vrtanje, ne pa opozorila za ukrepanje proti podnebnim spremembam.
V družbi Cairn opozarjajo, da Greenpeace pretirava s poudarjanjem pomembnosti njihove ploščadi. Navsezadnje sta znotraj polarnega kroga že dve aktivni naftni polji, ob Aljaski in ruskem otoku Sahalin.
Grenlandski premier Kuupik Kleist je ravnanje Greenpeaceovih aktivistov obsodil in jih obtožil, da škodijo grenlandskemu gospodarstvu. Zasedba ploščadi je po njegovem nezakonita. »Skrb zbujajoče je, da Greenpeace v želji po medijski pozornosti krši varnostna pravila, ki so bila uvedena za varovanje človeških življenj in okolja,« je dejal.
Grenlandska policija ima dve nalogi. Prva je zagotavljanje varnosti aktivistov, saj njihovi viseči šotori niso najvarnejši, sploh ob močnih vetrovih na območju. Druga je aretacija aktivistov. O tem, ali jih nameravajo odstraniti s silo, oziroma o kakršnihkoli podrobnostih v zvezi s svojimi načrti pa molčijo. Ker je ta članek nastajal v sredo, je sicer mogoče, da je bil protest do petka, tako ali drugače, že končan.
Aktivisti Greenpeacea se ponašajo z bogato zgodovino »napadanja« naftnih ploščadi, morda najbolj znana do zdaj je bila tritedenska zasedba ploščadi za skladiščenje nafte Brent Spar v Severnem morju, s katero so lastnikom, družbi Shell, preprečili uresničitev načrtov za odstranitev ploščadi s potopitvijo v morje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.