Pregon na najvišji ravni

Policija preiskuje afero brezplačniki v sodelovanju z vrhovnim državnim tožilstvom

/media/www/slike.old/mladina/mbrezplanikislovenski_tednik.jpg

S koncem parlamentarnih počitnic se nadaljuje parlamentarna preiskava političnega ozadja izdajanja brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, ki sta pred zadnjimi državnozborskimi volitvami skrbela za promocijo desnice ali, bolje rečeno, za njeno negativno kampanjo na račun levice. Policija je zadevo preiskovala tudi med počitnicami.
Melita Župevc, predsednica državnozborske preiskovalne komisije, ki se ukvarja z brezplačniki, je prvo popočitniško sejo sklicala za 2. septembra, a jo je potem preložila na 14. september. »Razlog za prestavitev seje je, da ena od prič ni prevzela vabila na zaslišanje,« je pojasnila. Po naših podatkih sta bila na sejo vabljena Robert Teršek in Andrej Lasbaher, ki sta bila v času izhajanja Ekspresa in Slovenskega tednika podpisana kot njuna odgovorna urednika. Vabila ni prevzel Lasbaher.
Vzporedno s politično preiskavo teče še policijska preiskava. Kot so potrdili na Policijski upravi Ljubljana, »policija ob sodelovanju vrhovnega državnega tožilstva vodi predkazenski postopek v zvezi s sumom, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje«. Šlo naj bi za kazniva dejanja iz poglavja o gospodarskih kaznivih dejanjih, angažma vrhovnega tožilstva pa dokazuje pomembnost zadeve, čeprav se z njo vrhovni tožilci za spremembo menda ne ukvarjajo na zahtevo Brezigarjeve ...
Na policiji niso pojasnili, na čigav predlog oziroma kazensko ovadbo so postopek začeli, je pa znano, da je komisija za preprečevanje korupcije na policijo že spomladi poslala svoje izsledke in spoznanja. Predsednik komisije Drago Kos je takrat dejal: »Ta zadeva finančno preprosto ni mogla delovati. Zato smo z ugotovitvami seznanili državno tožilstvo, policijo, Durs in urad za preprečevanje pranja denarja.« Podjetje Progresija, ki je izdajalo Slovenski tednik, je leto 2008 zaključilo z več kot milijonom evrov izgube, podjetje Zame-tek, ki je izdajalo Ekspres, pa s 350 tisoč evri izgube.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.