Goran Lukič

 |  Mladina 35  |  Politika

Kdo brije norce?

Slovenski kapitalizem se nič kaj ne razlikuje od tistega izpred 150 let, ki je v Angliji spodbudil pisanje Kapitala. Še več, v Sloveniji se danes izvaja projekt slovenske izvedbe doktrine šoka.

Goran Lukič je svetovalec na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

Goran Lukič je svetovalec na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.
© Borut Krajnc

Junija leta 1863 je bila v časopisih v Londonu objavljena novica o smrti 20-letne Mary Ann Walkey. Mary je bila ena izmed šestdeset žensk, zaposlenih v ugledni šiviljski delavnici »Madame Elise« na ulici Regent v zahodnem delu Londona. Zaposleni so pogosto delali 16 ur in pol brez prekinitve. Na vrhuncu sezone se je ta količina dela povečala na trideset ur, stimuliranih z občasnimi odmerki alkohola in kave. Vse to se je dogajalo v dveh natrpanih sobah brez ustreznega prezračevanja. Delavci so spali v enako neprezračenih in nagnetenih sobah. Vrhunec sezone je pač zahteval takojšnje oblikovanje oblek za predstavnice visokega sloja, ki so bile povabljene na ples valižanske princese. Potem ko je delala 26 ur brez prekinitve, je Mary Ann umrla. Madam Elise je bila ob tem iskreno začudena, kako ji pred tem ni uspelo dokončati vezenine na obleki. Uradna zdravniška razlaga smrti Mary Ann je bila »smrt zaradi preveč dela in preslabih delovnih razmer«.
Marsikdo bi rekel, da je zgodba Mary Anne tako kot sam Kapital odsev industrijske revolucije 19. stoletja in da je Slovenija, tako kot »razviti« del Evrope in sveta, zgodbe in delovne razmere Mary Ann že zdavnaj pustila za sabo. Ali res? Pred dvema tednoma sta se na Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije zatekla dva bolgarska delavca. Dober mesec pred tem sta prišla v Slovenijo v upanju na boljši zaslužek, ki jima ga je ponujal posredovalec dela. In kaj sta doživela v Sloveniji? Mesec dni brezplačnega dela od jutra do večera ter spanje v kokošnjaku - ne metaforično, dobesedno! Zadnje dni pred prihodom na sindikat nista prav nič jedla. Njun tako imenovani šef pa je medtem izginil neznano kam. Delavec, ki se je pred časom oglasil na sindikatu, je povedal, da je med januarjem in avgustom 2009 delal na gradbišču danes uspešno delujočega Centra urbane kulture Kino Šiška. Omenil je, da se ne spomni, da bi imel kak dan prost. Delali so tudi od 7. do 21. ure. Povedal je: »Nekoč sem vprašal, ali je danes sobota. Bil je torek.« Sedmim delavkam čistilnega servisa Bill iz Maribora delodajalec od avgusta 2006 ne daje plačilnih list, od leta 2002 ne plačuje prispevkov za pokojninsko blagajno in še bi lahko naštevali. Skrajni primeri? Mogoče, vendar se prav v iskanju skrajnih meja izkoriščanja delodajalcev, katerih glavni motiv je lov za profitom, kaže njihova podobnost z rentniki kapitala, kakor jih imenuje dr. Rasto Močnik, in ki povečujejo profit sorazmerno s povečevanjem izkoriščanja delavstva.

OD PRIVATIZACIJE ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.