Vanja Pirc

 |  Mladina 35  |  Politika

Vasletovo in Možinovo slovo

Razvpitima direktorjema Radia Slovenija in Televizije Slovenija sta se dokončno iztekla mandata. Kdo ju bo nasledil?

Patrik Greblo, eden od kandidatov za direktorja TV Slovenija

Patrik Greblo, eden od kandidatov za direktorja TV Slovenija
© Matej Leskovšek

Potem ko se je konec julija s precej pompa, šele na podlagi sklepa višjega sodišča, s položaja direktorja javnega zavoda RTV Slovenija poslovil Anton Guzej, sta mesec dni za njim, na zadnji avgustovski dan, svoja položaja zapustila še druga dva člana vodstvene trojice, ki je zadnja štiri leta upravljala nacionalko in oblikovala njen program. Direktorju Radia Slovenija in Televizije Slovenija (TVS), Vinku Vasletu in Jožetu Možini, sta se mandata iztekla že pred časom, a sta bila nato imenovana za vršilca dolžnosti. Zdaj sta se jima iztekla tudi ta, začasna mandata.
Več kot štiriletno Vasletovo in Možinovo programsko krojenje radia in televizije v zgodovini RTV seveda ne bo ostalo neopaženo. Ne le zato, ker je bilo celotno dosedanje vodstvo RTV, vključno z zdaj prav tako že nekdanjim predsednikom programskega sveta dr. Stanetom Grando, že v izhodišču obdarjeno s stigmo, da je bilo izbrano zato, ker ga je v nasprotju z dotedanjim, v celoti zamenjanim vodstvom, prejšnja, Janševa vlada, ocenila kot primernejše in bolj voljno za sodelovanje, temveč predvsem zato, ker so iz RTV-hiše nenehno prihajale takšne in drugačne alarmantne informacije. Denimo o nenavadno prijaznejšem poročanju o nekdanji vladi, o vse očitnejšem približevanju komercialnim televizijam, zlasti v elitnih terminih, pa o nenamenski porabi razvojnih sredstev, o aneksih o visokih odpravninah, o pritiskih na zaposlene. Največ slednjih je bilo zabeleženih na televiziji, natančneje v njenem informativnem programu, ki je poleg otroških, kulturnih, izobraževalnih in drugih programov ključen za obstoj javne RTV. Vsa dosedanja vodstva RTV so bila sicer deležna kritik, a tako številnih, tako dokumentiranih in tudi tako utemeljenih najverjetneje še nismo zabeležili. Vodstveni trojček je medtem vračal košarico, trdil, da je pravzaprav sam žrtev političnih pritiskov, medtem pa je poskrbel predvsem zase. Možina je bil sicer že prej dolgoletni novinar TVS, Guzej in Vasle pa sta bila na RTV novinca in kljub temu, da sta bila imenovana na položaja s časovno omejenim mandatom, sta si že ob prihodu podpisala takšni pogodbi, da sta si zagotovila zaposlitev za nedoločen čas. Oba torej zdaj ostajata na nacionalki.
In kdo bo na direktorskih položajih nasledil Vasleta in Možino? Ker javni razpis za njuna naslednika do torka še ni bil končan, je novi generalni direktor RTV Marko Filli, sicer član dosedanje Guzejeve ekipe, v kateri je kot njegov pomočnik skrbel za tehniko, investicije in inženiring, začasno izbral nova vršilca dolžnosti. Menda zato, ker ni bilo dovolj časa, da bi s kandidati, prijavljenimi na razpis, opravil temeljite pogovore. Vodenje nacionalnega radia je Filli začasno zaupal direktorici Založbe kaset in plošč RTV Slovenija Mojci Menart, ki je bila pred Možinovim imenovanjem programska direktorica TVS. Vodenje nacionalne televizije pa je predal Janezu Lombergarju, ki dela v Izobraževalnem centru RTV in je bil pred Menartovo tudi sam programski direktor TVS, pri čemer je bil zaradi programskih odločitev in poslov z zunanjimi izvajalci pogosto v zobeh medijev. Filli se je zanju odločil, ker oba že imata vodstvene izkušnje v RTV-hiši, programski svet pa je njuni imenovanji potrdil šele potem, ko je generalni direktor predlog o njunem največ trimesečnem mandatu prepolovil. Zgolj poldrugi mesec trajajoči mandat naj bi bil namreč zaveza, da bosta direktorja s trajnim mandatom imenovana čim prej.
In med katerimi imeni lahko zdaj pravzaprav izbira Filli? Na razpis za Vasletovega naslednika naj bi se prijavili trije kandidati, in sicer nekdanji programski direktor Radia Slovenija Miha Lampreht, urednica Studia ob 17h Darja Groznik in Jelka Novak Katona, ki je trenutno svetovalka za odnose z javnostmi v banki SKB. Največ možnosti za izvolitev naj bi imel Lampreht. Za položaj direktorja TVS naj bi se prijavilo šest kandidatov, med katerimi naj bi bila tudi varuhinja pravic gledalcev, poslušalcev in uporabnikov RTV Slovenija Miša Molk in Zvezdan Martič, ki je do lani vodil Multimedijski center RTV. Čeprav imata Molkova in Martič dolgoletne izkušnje z delom na RTV, pa naj bi za Fillijevega favorita za Možinovega naslednika nekoliko presenetljivo veljal kandidat, ki prihaja izven RTV-hiše. Šlo naj bi za skladatelja in dirigenta Patrika Grebla, ki ga v zadnjem času z RTV sicer povezuje glasbeno sodelovanje v TV-oddaji Parada, ki jo vodi precej neposrečeno izbran voditeljski par, Saša Einsiedler in Domen Valič. Poznamo ga tudi kot avtorja popevk, ki se udeležujejo festivalov, kakršna sta Ema in Slovenska popevka, in kot ustanovitelja pevskega tria Eroika, sicer pa je aktivni predstavnik združenja SAZAS in nekdanji direktor Avditorija Portorož. Greblo je znan tudi po aktivni udeležbi na kar nekaj večjih državnih proslavah, pri katerih je sodeloval kot scenarist, avtor aranžmajev in dirigent, k čemur je najverjetneje pripomoglo tudi njegovo dobro prijateljstvo z vodjo državnega protokola, sicer članico SDS Ksenijo Benedetti.
Čeprav naj bi bil Greblo Fillijev favorit, bo imel končno besedo o izbranih kandidatih na koncu programski svet RTV. Ta naj bi bil do prijavljenih kandidatov zadržan, zato bi bilo presenečenje, če bi kateri od njih, vsaj kateri od kandidatov za direktorja TVS, dobil njegovo večinsko podporo. Tako obstaja povsem realna možnost, da bo morala RTV vsaj razpis za direktorja televizije ponoviti. Če bo prišlo do tega, bo vsaj mandat novega televizijskega direktorja še kratkotrajnejši, kot bi bil sicer. Kmalu bo namreč sprejet novi zakon o RTV Slovenija, ki bo med drugim na novo uredil vodstvene organe nacionalke, s tem pa naj bi bilo najverjetneje v začetku naslednjega leta tudi celotno vodstvo imenovano na novo. A obstaja precejšnja verjetnost, da bodo imeli tisti, ki bodo do takrat vodili nacionalko in ne bodo naredili opaznejših napak na očeh javnosti, dobre možnosti, da ostanejo na položajih. Ker so nekaj pač že pokazali. Zato je tokratni izbor toliko pomembnejši. In zato je pri njem toliko bolj potrebna velika mera previdnosti. RTV Slovenija navsezadnje ni le naš edini javni RTV-servis, temveč je tudi največja kulturna ustanova v državi v najširšem pomenu besede.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.