Erik Valenčič

 |  Mladina 36  |  Politika

Vbogajme

Papež prihaja v Veliko Britanijo predvsem na račun tamkajšnjih prebivalcev, čeprav jih velika večina temu nasprotuje

BBC je pred dnevi objavil javnomnenjsko raziskavo inštituta Theos, ki je razkrila, da kar 77 odstotkov odraslih britanskih državljanov nasprotuje obisku papeža Benedikta XVI., in sicer zato, ker to ne bo pastoralni obisk, temveč državniški. To namreč pomeni, da bo levji delež računa za poravnavo stroškov njegovega obiska izstavljen prav britanskim davkoplačevalcem. Množično nasprotovanje je razumljivo, če upoštevamo, da je 79 odstotkov Britancev mnenja, da se jih obisk papeža osebno niti najmanj ne tiče, ergo nič ne bodo imeli od tega, razen minusa v žepu.
Takšne zadeve namreč stanejo veliko denarja; papež bo Veliko Britanijo obiskal 16. septembra, njegova turneja gor in dol po Otoku pa bo trajala cele štiri dni. Obstaja vsaj ena razlaga, zakaj so se v Vatikanu odločili za državniški obisk. Gre za izkušnje iz preteklosti. Ko je leta 1982 tedanja Njegova svetost Janez Pavel II. obiskala to državo, je bilo to v okviru pastoralnega obiska, kar pomeni, da je britanska katoliška cerkev poravnala vse stroške, to pa se je zanjo precej slabo izšlo, saj se je morala zadolžiti za šest milijonov funtov, da je lahko celo stvar sploh izpeljala do konca. »Cerkve pač ne morete voditi samo z zdravamarijami,« je pred leti komentiral neki vatikanski bančnik. Amen.
Cerkveni »dostojanstveniki« so seveda glasno demantirali namigovanja nekaterih tamkajšnjih medijev, da so se v Vatikanu odločili za državniški obisk prav zaradi izstavljanja računa nekomu tretjemu, davkoplačevalcem torej. A dejstva so le dejstva. Obisk Benedikta XVI. bo Britance stal več kot 15 milijonov evrov, katoliška cerkev pa bo prispevala dodatnih 10 milijonov evrov. A brez težav tudi tu ne gre; potrebni denar ji bo najbrž le uspelo zbrati, vendar ga bo očitno zbirala še »zadnji trenutek«, in sicer s prodajanjem raznih tržnih izdelkov na samih krajih papeževih nagovorov. Kakšni vse bi utegnili biti ti izdelki, lahko le ugibamo. Mogoče majice z napisi »Videl sem papeža in vse, kar sem dobil, je ta majica«? Uradna spletna stran britanske katoliške cerkve navaja prošnjo nadškofa Vincenta Nicholsa iz Westminstra: »Pozivamo vse v katoliški skupnosti, da molijo za Njegov obisk in da podprejo zbiranje sredstev zanj tako radodarno, kot to zmorejo.« Vendar niti katoliška skupnost ni uslišala njegovega poziva, po zadnjih podatkih so v posameznih župnijah za obisk svojega glavarja zbrali slaba dva milijona evrov, večino denarja so tako prispevali zasebni donatorji.
Zapleti s financiranjem pričajo predvsem o tem, kako malo podpore uživata papež in katoliška cerkev na Otoku. Ne gre samo za to, da tam živijo pretežno anglikanci in so katoličani v manjšini. Gre za vse afere in nebrzdane izpade fundamentalizmov, ki jih Benedikt XVI. pooseblja. Irska, kjer so se dogajala najhujša doslej znana pedofilska grozodejstva v Evropi, je takoj za vogalom in britanska publika je o njih dobro obveščena. Vprašanje je, ali Britanci res potrebujejo obisk vrhovnega katoliškega fundamentalista. Kot da že nimajo dovolj svojih! Škof iz Carlisla Graham Dow je denimo mnenja, da so poplave božja kazen za homoseksualnost. Ah, če bi to bilo res, bi bil Vatikan že Atlantida. Še to srečo imajo, da na hinavce ne padajo meteoriti.
Tudi zato bodo papeža v Londonu pričakali protesti, ki jih napovedujejo številne humanistične in druge organizacije za človekove pravice in enakopravnost. Clara Connolly iz skupine Ženske proti fundamentalizmom je povedala: »Nič nimamo proti temu, da papež pride na obisk, če bi bil ta osebne, pastoralne narave, zelo pa nas moti, da prihaja sem na naš račun in da bo svoj obisk zlorabil za nadaljnje promoviranje svoje nazadnjaške politike, s katero želi obuditi skrajno desnico tu in v celi Evropi. Zato gremo na demonstracije.« Kot navaja Clara, bo protestnikov vsaj nekaj tisoč. Na vprašanje, ali ve, da je papež pred kratkim ljudi pozval, naj ga ne pridejo pozdravit s (pre)glasnim južnoafriškim inštrumentom vuvuzele, se je Clara prešerno zasmejala. »Ne, tega pa res nismo vedeli. Dobro. Bomo poskrbeli tudi za to. Hvala za informacijo.« Ni za kaj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.