Staš Zgonik

 |  Mladina 37

Dvolični poslanci

Združevanje nezdružljivega

Borut Sajovic

Borut Sajovic
© Borut Krajnc

Državni zbor je že večkrat poskušal uzakoniti nezdružljivost hkratnega opravljanja funkcije župana in poslanca. Ker pa v parlamentu vedno sedi dovolj poslancev/županov z obeh političnih polov, tako zakonsko določilo nikoli ni bilo izglasovano. Nazadnje je bil predlog zakona o poslancih, ki bi uvedel nezdružljivost, na dnevnem redu državnega zbora novembra lani. Zanj je glasovalo 34, nasprotovalo pa mu je 46 poslancev in zakon je padel. Še letos naj bi koalicija vnovič poskušala uzakoniti nezdružljivost, a po lokalnih volitvah.
Na njih bo za župane spet kandidiralo precej tudi koalicijskih poslancev. Za tiste, ki so glasovali proti uzakonitvi nezdružljivosti, je to razumljivo, tiste, ki so uzakonitev nezdružljivosti podprli, pa bi lahko obtožili dvoličnosti. Bojan Kontič, predsednik poslanske skupine SD, ki je glasoval za nezdružljivost, danes kandidira za župana Velenja. Zagotavlja sicer, da za naslednji poslanski mandat čez dve leti ne bo kandidiral, a če bo izvoljen, bo dve leti hkrati župan in poslanec, točno to, proti čemur je glasoval. Enako je s poslancem LDS in tržiškim županom Borutom Sajovicem, ki letos vnovič kandidira za župana. Kot je povedal, je vedno glasoval za nezdružljivost obeh funkcij. »Moti me konflikt med zakonodajno in izvršno oblastjo, ki pa seveda občini, ki ima župana poslanca, zagotovo koristi.« Na vprašanje, ali se mu ne zdi, da bi moral pokazati načelnost in se v imenu svojega prepričanja o nezdružljivosti funkcij odpovedati županski kandidaturi ali odstopiti z mesta poslanca, pa odgovarja, da dokler zakon velja, pač velja za vse v Sloveniji. »Tiste občine, ki imajo župane in poslance, imajo prednost, in zakaj bi bili zaradi političnih načelnih pomislekov občanke in občani Tržiča prikrajšani.« Res, zakaj bi si želeli načelnih politikov? Enako nenačelna sta poslanec LDS Miran Jerič, ki vnovič kandidira v Hrastniku, in poslanec Desusa Joško Godec, ki naj bi kandidiral v Litiji. Oba sta novembra lani podprla uzakonitev nezdružljivosti funkcij. Svetla izjema je poslanec SD Mirko Brulc, ki prav zaradi svojega prepričanja o nezdružljivosti obeh funkcij letos ne bo vnovič kandidiral za župana Nove Gorice. Podobno bo storil tudi Bogdan Barovič.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.