Borut Mekina

 |  Mladina 37

Google bi snemal v Sloveniji

A Pirc Musarjeva želi, da zbriše obraze

Google že kar nekaj časa nadgrajuje svoj podrobni satelitski zemljevid sveta s fotografiranjem ulic. Pri tem uporablja posebna vozila, v ozkih ulicah pa tricikle, ki snemajo 360-stopinjske panoramske slike. Nad fotografiranjem so se začeli prvi pritoževati v ZDA, potem ko so se nekateri posamezniki, naključno ujeti v kočljivih položajih, prepoznali na spletu. Nekateri pa so se začeli celo načrtno v zanimivih kostumih postavljati pred kamere tega informacijskega velikana. Smešno - vse dokler ni letos maja afera izbruhnila v Nemčiji, kjer so za težnje velikega brata še posebej občutljivi.
Zaradi cestnega fotografiranja je njihov informacijski pooblaščenec pri Googlu opravil nadzor. Pri tem je odkril doslej nekaj neznanih, novih zbirk osebnih podatkov, ki jih je Google gradil z uporabo svojih vozil. Poleg fotografij so zaposleni po nemških mestih »snemali« celo podatke, ki so si jih ljudje pošiljali prek nezaščitenih internetnih dostopnih točk, shranjevali pa so tudi lokacije teh WiFi-omrežij. Google je sicer takoj za tem napako priznal in obdolžil nekega bolj samosvojega inženirja, toda s tem se sumov ni opral. Google so pod lupo vzeli vsi od Evrope do Južne Koreje, tam je policija s spektakularno akcijo pri njem opravila celo hišno preiskavo.
Googlovi panoramski posnetki slovenskih cest na spletu še niso objavljeni, a informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je potrdila, da so v urad že maja dobili Googlovo vprašanje oziroma vprašanje njegovega podizvajalca pri nas, ali lahko poslikajo tudi Slovenijo. A kar je temu velikanu v ZDA uspelo brez posebnih težav, mu v Sloveniji ni uspelo: Pirc Musarjeva je Googlovo željo zavrnila. V mnenju je zapisala, da bi s takšnim slikanjem nastala »zbirka osebnih podatkov, za katero ni pravne podlage«. Tudi če bi Google vnaprej obveščal, katere ceste bo fotografiral, obvestilo prav vseh ne bi doseglo.
Takšno Googlovo početje bi bilo po mnenju informacijske pooblaščenke mogoče le pod enim pogojem: če bi slovensko podjetje oziroma Google takoj po slikanju s fotografij zbrisal obraze, registrske tablice, ljudi v kočljivih položaj, denimo v vinjenem stanju, ali nekatere nezaželene podrobnosti, kot je pogled skozi odprto okno stanovanja. To naj bi bilo nujno še posebej zato, ker so se na spletu že začeli pojavljati programi, sposobni identifikacije oseb na skupini fotografij. Ker se Google v Slovenijo ni odpravil, lahko samo sklepamo, da z nami ne gre tako lahko kot z Američani.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.