24 svetnikov plus eden

Državna volilna komisija bo v Grosupljem znova opravila volitve romskega svetnika

Občina Grosuplje je prvega romskega svetnika dobila šele v začetku letošnjega leta. Takrat je morala volitve namesto občine in na račun občine po zakonu izpeljati državna volilna komisija (DVK), 10. oktobra ne bo nič drugače. Občinska uprava bo, kot določa statut, opravila volitve 24 svetnikov - Slovencev, civilov, kakor hočete, DVK pa bo izpeljala volitve enega svetnika - predstavnika romske skupnosti.
Prve volitve romskega svetnika v Grosupljem je sicer omogočil zakon, na podlagi katerega DVK izpelje volitve namesto lokalnih oblasti, kjer oziroma kadar te volitev nočejo izvesti. Grosupeljski predstavniki lokalnih oblasti so na ustavno sodišče celo vložili zahtevo za presojo ustavnosti zakona o lokalni samoupravi, po katerem je Grosuplje uvrščeno med občine, ki morajo v občinskem svetu zagotoviti romskega svetnika. Ustavno sodišče je odločilo, da zakon ni v neskladju z ustavo, in institut romskega občinskega svetnika je dobil najvišjo možno legitimnost. Pol leta kasneje grosupeljski občinski svet še vedno ni spremenil statuta občine in s tem omogočil volitev predstavnika romske skupnosti v Grosupljem.
»Vsaj sedemkrat smo poskusili spremeniti določbo v statutu. Statutarno-pravna komisija, ki jo vodim, je skupaj z županom dala na glasovanje predlog, ki bi v statut vpeljal romskega svetnika.,« pojasnjuje Zdenka Cerar, predstavnica občinske svetniške skupine LDS. Cerarjeva se sicer, enako kot tako rekoč vsi svetniki, ne strinja niti z zakonom, ki občini določa romskega svetnika, niti z zakonom, ki DVK omogoča izvedbo volitev namesto občine. A kot pravi, v skladu s politiko svoje stranke vedno zagovarja stališče, da se zakon spoštuje. Cerarjeva dodaja, da je zakone v pravni državi treba spoštovati, četudi komu niso všeč. A dodaja: »Če zakon ni dober, ga je treba spremeniti in potem spoštovati novega.«
In Grosupeljčani, ki očitno nikoli ne bodo sprejeli »svojih« Romov, bodo v bodoče zagotovo lobirali za spremembo zakona o lokalni samoupravi. Z avtohtonostjo kot neprimernim pogojem za pridobitev posebnih romskih pravic se ukvarja tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik. Kaj bo, če bo pogoj odpravljen in kot pogoj uveden odstotek romskega prebivalstva in bodo grosupeljski Romi še naprej imeli svoje manjšinske pravice? Kakšen bo potem izgovor združene grosupeljske levice in desnice?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.