Žongliranje z datumi

Bomo v Afganistanu res vsaj do jeseni 2012?

Slovenski vojak in afganistanski otroci

Slovenski vojak in afganistanski otroci
© Arhiv Slovenske vojske

Tako rekoč vsi politični poskusi, da bi se v Sloveniji začela širša javna razprava na temo našega nadaljnjega in pa čedalje bolj bojnega sodelovanja v Afganistanu, so se do zdaj večinoma izjalovili. Najresnejšo pobudo so julija dali nekateri koalicijski poslanci iz strank SD, Zares in LDS. Predlagali so spremembo zakona o obrambi, po kateri bi državni zbor imel več besede pri napotitvi slovenskih vojakov na bojne misije v tujino. Čeprav jih je pri tem podprl tudi predsednik republike Danilo Türk, se stvari še vedno niso nikamor premaknile. Nazadnje so se spet oglasili v Zaresu in ponovili zahtevo po spremembi zakona, dodali pa so ji novo, in sicer, »da vlada v roku enega meseca določi ter najavi datum umika slovenskih vojakov iz Afganistana«. Kdaj se bo začela razprava o spremembah zakona o obrambi v parlamentu, je vprašanje, a kmalu zagotovo ne, saj so poslanci na kolegiju zavrnili možnost, da bi ta predlog obravnavali po skrajšanem postopku. Kar zadeva rok za napoved datuma našega odhoda iz izgubljene vojne, pa Franco Juri iz Zaresa zagotavlja, da »bomo na vlado še pritiskali, naj končno določi ter sprejme ta datum, tudi če tega ne bo storila v enem mesecu. Zahtevali bomo, naj to stori čim prej.«
A ministrica za obrambo Ljubica Jelušič ostaja neomajna, čeprav nedosledna. Sprva je medijem pojasnjevala, da si je Slovenska vojska (SV) v Afganistanu postavila časovne omejitve, in napovedala, da bosta tja na misijo za pol leta odšli še dve skupini vojakov, nato pa bodo na ministrstvu preučili, kaj so z obema rotacijama dosegli. Šele na podlagi tega bodo razmislili o nadaljnjem sodelovanju v operaciji Isaf oziroma o morebitnem umiku iz nje. Na sredini seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko pa je priznala, da so pred SV še štiri rotacije. Da je res tako, potrjuje tudi vladni Sklep o prevzemu odgovornosti RS za vodenje Operativne skupine za mentorstvo in povezavo OMLT v Afganistanu z 28. februarja letos: »Ministrstvo za obrambo naj načrtuje prevzem vodenja OMLT jeseni 2010 za obdobje najmanj štirih rotacij skupine inštruktorjev mentorjev.« Torej vsaj uradno ostajamo tam najmanj do jeseni 2012, obstaja pa tudi verjetnost, ki je ministrica ni povsem izključila, da bomo tisto leto v Afganistan poslali še bojne helikopterje cougar. To pa pomeni, da bi naše sodelovanje v vojni lahko trajalo še dlje. Zato je malo verjetno, da bo vlada kadarkoli v bližnji prihodnosti določila datum odhoda slovenskih vojakov - razen če se ne zgodi kaj nepredstavljivega.
Vse, kar so na obrambnem ministrstvu in v vladi do sedaj demonstrirali, pravzaprav kaže, da ne premorejo politične volje ali poguma za umik iz Afganistana. Nekatere države se že umikajo in napovedujejo svoj odhod, Slovenija pa vztraja z vse manjšim jedrom zavezništva, ki še vedno čaka na tisti pravi trenutek za razglasitev uspeha in umik z dvignjenimi glavami. A ta »pravi trenutek« se kvečjemu oddaljuje, iz leta v leto je dlje ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.