Jure Aleksič

 |  Mladina 38

»Zdaj žanjemo to, kar smo klali.«

Portret Društva za osvoboditev živali: ko začne ljudi, ki so vse življenje posvetili skrbi za živali, skrbeti predvsem preživetje Človeka

Stanko Valpatič in Lučka, ki je pobegnila iz neke mariborske roštiljade.

Stanko Valpatič in Lučka, ki je pobegnila iz neke mariborske roštiljade.
© Borut Peterlin

Težko se je upreti krožniku sočnih čevapčičev. Še teže je poštenemu umu zanikati, da si človeška rasa že samo za to, kar je storila živalim, zasluži vse, kar prihaja. Paul McCartney je nekoč rekel: Če bi klavnice imele steklene stene, bi bili vsi ljudje vegetarijanci. A mediji na čelu z internetom so ves svet spremenili v eno samo veliko stekleno hišo. In zdaj, ko neobveščenost ni več izgovor, temveč izbira - zdaj se je pokazalo, kako nas je sir Paul precenil.
Kdor je gledal sijajni dokumentarec A Dodo''s Guide to Surviving Extinction, je slišal, da živimo v eri najbolj divjega izumiranja živali v zgodovini planeta. Če bomo šli naprej po tem vektorju, respektabilni znanstveni viri predvidevajo, da bo do leta 2050 zaradi nas izumrla četrtina, do leta 2100 pa polovica danes živečih živalskih vrst.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.