Protiromska lista

Samostojno na volitve

Silvo Mesojedec

Silvo Mesojedec
© Borut Peterlin

Na volitvah za člane novomeškega mestnega sveta bo letos nastopila lista Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike. Nosilec liste bo predsednik iniciative Silvo Mesojedec, ki je doslej na lokalnih in državnih volitvah nastopal na listi SDS. Iniciativa bo imela na listi zgolj tri kandidate, saj so bili četrtega prisiljeni umakniti, ker zgolj z eno žensko (Mesojedčevo hčerko Nives) na listi niso izpolnjevali zakonsko določenih ženskih kvot. Zakaj se je Mesojedec sploh odločil kandidirati mimo matične stranke? Da bi SDS tako morda dobila mestnega svetnika več? »Odločil sem se preveriti, ali se zdi ljudem na lokalni ravni romska problematika dejansko pomembna ali pa si jaz, kot želijo predstaviti nekateri, to zgolj domišljam,« pravi Mesojedec. Dokaz za to naj bi bila Mesojedčeva izvolitev v mestni svet. »Menim, da je občina podaljšana roka nesposobne države pri reševanju romske problematike in da se je je treba lotiti drugače,« dodaja.
Četudi je Mesojedec prepričan, da bi njegova neuspešna kandidatura pomenila, da romsko vprašanje na Dolenjskem ne povzroča težav, bi bil pravi razlog njegovega morebitnega poraza drugačen. Novomeščani morda na Rome ne gledajo več enako kot Mesojedec. Na to opozarja tudi majhno število kandidatov na njegovi listi, ki ga sicer sam Mesojedec upravičuje z besedami, da bo tako povsem jasno, komu bodo volivci dali svoj glas, saj na volitvah nastopata zgolj dva najdejavnejša člana iniciative (Mesojedčeva hči pa izključno zaradi ženskih kvot) ...
Lokalne volitve bodo, kot pravi Mesojedec, pokazale, kolikšno podporo uživa iniciativa, ki deluje na širšem dolenjskem območju. Da bi lista iniciative dobila en svetniški mandat, bi jo na volitvah moralo obkrožiti okoli 500 volivcev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.