Vanja Pirc

 |  Mladina 39

Dehidrirane testenine in čokoladna pena

Kakšna hrana je v bojnem obroku slovenskih vojakov?

Bojni obrok slovenskega vojaka

Bojni obrok slovenskega vojaka
© Karel Movrin, PSSV

Ameriški časnik New York Times je nedavno objavil zbirko fotografij, ki je razkrila, kako se prehranjujejo vojaki nekaterih držav, ki sodelujejo na vojaški misiji v Afganistanu, kadar so zelo oddaljeni od svojih oporišč oziroma so na bojišču. Fotografije nekaterih bojnih obrokov so bile bolj vabljive, drugih manj, najbolj eksotičen pa je bil obrok južnokorejskih vojakov, v katerem sta med drugim tradicionalna jed kimči in pečen riž.
Za enega med vojaki v Afganistanu bolj zaželenih bojnih obrokov naj bi veljal francoski bojni obrok, v katerem so divjačinska pašteta, ribja juha, enolončnica s klobaso, račji confit in fižol, riž s svinjino in ananasom ter rižev puding z vaniljo. Vse bolj priljubljen za mednarodne menjave naj bi bil tudi ameriški obrok z rebrci, hamburgerji, arašidovim maslom in bonboni M & M's. In kaj jedo drugi? Britanci jedo denimo jajca s šunko in fižolom ter ovčji curry z rižem, Danci mesne kroglice v rjavi omaki, Švedi in Norvežani obaro iz polenovke, Litovci obaro z mesom in žiti, Ukrajinci ječmen z govedino, Poljaki pa bograč. Kanadčani med drugim jedo tudi švicarske zrezke, Avstralci, ki so v bojni paket uvrstili celo kvasov namaz Vegemite, pa italijanskega piščanca. Italijani po pričakovanjih uživajo torteline, v nemškem obroku pa so med drugim tudi čevapčiči.
Vsaka država ima bojni obrok seveda prilagojen svojemu okolju, in ker se slovenska vojska kljub številnim pozivom za zdaj še ne namerava umakniti iz Afganistana, nas je zanimalo, kako je sestavljen slovenski bojni obrok. Na voljo so trije tipi obrokov z 22 sestavinami, izdelanimi v Sloveniji. V vseh so instantna kava in mlečni dodatek za kavo, instantni čaj, vitaminsko-mineralni napitek, sladkor, bonboni z vitamini, energijska ploščica, jedilna čokolada, med ali marmelada, žvečilni gumi, kruh, dezinfekcijski robček, odpirač za konzerve, vrečka za odpadke, vžigalice in jedilni pribor.
Razlike med posameznimi tipi bojnih obrokov so torej zgolj v ponudbi »glavnih jedi« in sladic. V prvem tipu so dehidrirani mlečni riž z jabolki in s cimetom, dehidrirana jagodna krema, dehidrirane testenine po bolonjsko, konzerva s piščancem in z zelenjavo, jetrna pašteta in ribe z zelenjavo. Drugi tip vsebuje dehidrirani čokoladni misli z mlekom, dehidrirani jogurtov desert z gozdnimi jagodami, dehidrirani gobov lonec s testeninami, konzervo krompirjevega golaža, pašteto iz zelenjave in morskih rib in tunino v oljčnem olju. Tretji tip pa sestavljajo dehidrirani sadni misli z mlekom, dehidrirana čokoladna pena, dehidrirana zelenjavna rižota, konzerva testenin s črnim poprom, tunova pašteta in mesni narezek.
Slovenski vojaki v Afganistanu in na drugih misijah v tujini, pa tudi doma takšne pakete, ki so bili zadnjič posodobljeni leta 2009, dobijo le, če jim res ni mogoče zagotoviti toplega obroka. To se zgodi le redko. Če pa že potrebujejo takšne obroke in če so od njih izjemoma odvisni celo dlje časa, kot se je to zgodilo denimo v Čadu, slovenske bojne obroke zaradi popestritve jedilnika včasih kombinirajo z obroki drugih držav, denimo »gurmanskih« Francije in ZDA.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.