Borut Mekina

 |  Mladina 39  |  Politika

Obdolženi Janša ponovno osumljen

Ker je obdolženi Janez (Ivan) Janša na spletu objavil faksimile obtožnega predloga v zadevi Patria, je kršil 143. člen kazenskega zakonika. Grozi mu nova kazen do treh let zapora.

Obtožni predlog, objavljen na Facebook profilu Janeza Janše. Pod opravilno številko in datumom so namerno dodana imena urednikov Mladine, kar prekopirana iz Mladininega kolofona.

Obtožni predlog, objavljen na Facebook profilu Janeza Janše. Pod opravilno številko in datumom so namerno dodana imena urednikov Mladine, kar prekopirana iz Mladininega kolofona.

Eden izmed obdolžencev v aferi Patria, to je bivši predsednik vlade in opozicijski veljak Janez Janša, se je pretekli teden hotel malce pošaliti na račun Mladine. Sprva je namreč za RTV Slovenija dejal, da obtožnega predloga še ni prejel, ima pa neko različico, ki jo je dobil iz novinarskih krogov in »ki ni vredna papirja, na katerem je napisana«. Dan za tem je za POP TV kar neposredno izjavil, da ima zgolj »Mladinino« verzijo, potem pa je to t. i. »novinarsko« ali »medijsko« verzijo obtožnega predloga, na katerem sta kot naslovnika vpisani imeni odgovornega in notranjega urednika Mladine, objavil še na svojem Facebooku. Imeni Mladininih urednikov je nalepil na obtožni predlog, ki ga je očitno dobil od nekoga tretjega. Na primer s tožilstva. Ali pa od kakšnega soobdolženca.
Sicer na malih ekranih ob tem poskusu diskreditacije ni mogel prikriti nasmeška, a je mimogrede pri tej objavi dejansko zagrešil nov prestopek. Kot so nam pojasnili v uradu informacijske pooblaščenke, Janševa objava faksimila »obtožnega predloga nakazuje na sum kršitve določb 8. in 16. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov« in na sum »storitve kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov po 143. členu Kazenskega zakonika«, zaradi česar namerava informacijski pooblaščenec po uradni dolžnosti uvesti postopek inšpekcijskega nadzora, v katerem bodo ugotovili »dejstva in okoliščine v zvezi z objavo faksimila obtožnega predloga«. Prav to je razlog, da Mladina v vseh preteklih tednih ni objavila obtožnega predloga in ga ni nikomur dala. Tudi Janši ne.
Če bo Janez Janša osumljen, mu zaradi objave tega dokumenta grozi nova kazen do treh let zapora. 143. člen novega kazenskega zakonika namreč pravi: »Kdor na svetovnem medmrežju objavi ali omogoči drugemu objavo osebnih podatkov žrtev kaznivih dejanj, žrtev kršitev pravic ali svoboščin, zaščitenih prič, ki so v sodnih spisih sodnih postopkov, kjer po zakonu ali po odločitvi sodišča ni dovoljena prisotnost javnosti ali identifikacija žrtev ali zaščitenih prič ter osebnih zapisov o njih v zvezi s sodnim postopkom, na podlagi katerih se te osebe lahko določi ali so določljive, se kaznuje z zaporom do treh let.«
Vsebino obtožnega predloga je pred tem seveda objavila Mladina, a tudi po mnenju informacijske po-oblaščenke naš tednik s tem ni kršil zakona o varstvu osebnih podatkov ali kazenskega zakonika, saj nismo objavili dokumenta, temveč zgolj njegov povzetek. Povzetek pa se po mnenju namestnice informacijske pooblaščenke Rosane Lemut Strle ne šteje kot objava zbirke osebnih podatkov - to predstavlja zgolj originalni dokument. Poleg tega bo verjetno v tem postopku informacijska pooblaščenka poskušala ugotoviti še, kdo je bil vir, ki mu je bil objavljeni dokument namenjen. Če seveda drži, da je Janša objavil obtožni predlog, ki ga ni prejel on sam.
Sicer pa tega ne bo posebej težko ugotoviti. Naslovnika bo namreč mogoče identificirati že na podlagi lege žiga na koncu obtožnega predloga, pa tudi drugih »napak« v posamezni verziji dokumenta. In konec koncev bi morali pričakovati, da bo Janez Janša ob tem tudi dejavno sodeloval s preiskovalnimi organi, saj so se prav v SDS zadnji mesec zgražali, da dokumenti odtekajo k nepooblaščenim. Preiskavo bi tokrat morali začeti tudi na tožilstvu. Vrhovni državni tožilki Barbari Brezigar smo tudi zastavili vprašanje, ali bodo zaradi suma storitve novega kaznivega dejanja zoper obdolženega Ivana (Janeza) Janšo začeli nov postopek, a žal do zaključka redakcije odgovora nismo prejeli.
Obdolženi Janša je tokrat razložil, da se je v postopku znašel zaradi osebnega maščevanja tožilke Branke Zobec Hrastar, žene »nekdanjega pripadnika Udbe, ki me je leta 1988 nezakonito aretiral«. Hrastarjeva naj bi se Janši maščevala, saj naj bi njen mož Zvonko Hrastar v času njegove vlade »zaradi kršenja delovnih obveznosti izgubil službo« v Sovi, zaradi česar bi se morala izločiti. Drugi obdolženi Jože Zagožen je obtožni predlog označil kot »fantazijski spis«, tretji, Ivan Črnkovič, ga je označil kot »sramoto za slovensko sodstvo in hujšo zaroto proti Janši, kot je bila Depala vas«. Poleg tožilke naj bi bili za zaroto orwellovskih dimenzij, ki je še »hujša od političnega konstrukta«, krivi tudi novinarji.
Ta, tožilsko/sodniška verzija zarotnikov je zgolj zadnja razlaga afere Patria. V preteklosti jih je bilo že precej. Na začetku naj bi bila afera Patria po mnenju Janše pač navadna politična zarota. Zanjo je bil kriv Milan Kučan, pa tudi LDS, saj »njihova« Sistemska tehnika ni dobila posla. Ko se je preiskovanja lotila protikorupcijska komisija, je krivda padla tudi na Draga Kosa, ki da naj bi ovajal na Finskem. A problem je nastal potem, ko je finska televizija predvajala oddajo Resnica o Patrii. Tedaj je del zarote postala Socialdemokratska internacionala. V SDS so ugotovili, da je bil tedanji direktor finske televizije Mikael Jungner član finskih Socialnih demokratov in tako povezan z Borutom Pahorjem. Janša nas je tedaj še vedno prepričeval, da na Finskem poteka preiskava zaradi Patrijinih poslov v Izraelu in Egiptu, vanjo pa naj ne bi bil vpleten noben slovenski državljan.
A je potem postalo znano, da preiskava poteka tudi zaradi Slovenije in da so v krog osumljenih vključeni slovenski državljani. Tedaj je sledila nova razlaga: pri hišnih preiskavah v podjetju Patria naj bi policisti našli nekatere dokumente, predvsem izjave lobistov, ki so se sklicevali na Janšo, kar pa naj bi bilo nepomembno. Lobisti naj bi si vse skupaj izmislili, ker so hoteli upravičiti svoje visoke provizije. In sedaj, ko je svoje delo opravilo tudi tožilstvo, sledi še ena razlaga: za zaroto je kriva tožilka. Jasno je, kaj sledi v naslednjem koraku: obračun in blatenje sodišča. Pri čemer bomo verjetno slišali še kakšno, novo razlago afere. Zelo verjetno bodo obdolženi trdili, da so se s predstavniki Patrie in njihovimi lobisti po Sloveniji sestajali ali dogovarjali zgolj slučajno in mimogrede. Tako, na kavicah in ne na »sestankih«. Nič nenavadnega, v resnici. Tako pač vedno govorijo obdolženci.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.