Vanja Pirc

 |  Mladina 40

Bo stanovanjska dobrodelnost zaživela?

Zakaj lastniki praznih stanovanj teh ne oddajo v brezplačni najem študentom?

Kje bodo spali študenti?

Kje bodo spali študenti?
© Borut Peterlin

S prvim oktobrskim dnem se je začelo novo študijsko leto, s tem pa se je v slovenska univerzitetna središča z vseh koncev države vrnila večdesettisočglava množica študentov. Nekateri med njimi lahko upajo na ležišče v študentskih domovih, drugi so povsem prepuščeni razmeram na nepremičninskem trgu in s tem visokim najemninam študentskih sob in stanovanj, ki pa si jih marsikdo le težko privošči.
V Ljubljani je nedavno zaživel projekt Iščemo stanovanje, katerega pobudniki verjamejo, da obstaja še tretja možnost za nastanitev študentov. Rešitev vidijo v številnih praznih stanovanjih, v katerih ne živi nihče in bi jih lahko naselili že zato, da ne bi propadala in da bi jih kdo vzdrževal, obenem pa bi v njih lahko tudi bival. Ta stanovanja, med katerimi so tudi številna v državni lasti, bi s tem, ko bi jih ponovno napolnili, pomagala znižati najemnine drugim stanovanjem. Skupina študentov, povezana v Novo Alternativno Študentsko Iniciativo, na kratko N.A.Š.I., pa meni, da lahko pripomorejo tudi k nečemu bolj altruističnemu. N.A.Š.I. lastnike praznih ljubljanskih stanovanj poziva, naj jih študentom vsaj za en semester oddajo v brezplačen najem.
In kako bi vse skupaj delovalo? Vse informacije o projektu so na voljo na spletni strani http://www.drustvo-nasi.si; če jih povzamemo, bi lastniki študentom odpisali le najemnino, plačevali pa bi stroške bivanja, torej elektriko, vodo in druge stroške. Tisti študentje, ki prihajajo iz krajev, vsaj 25 kilometrov oddaljenih od Ljubljane, bi s tem dobili možnost poceni bivanja v neposredni bližini fakultet, prednost pri izbiri pa bi imeli mladi iz socialno ogroženih družin. Projekt Iščemo stanovanje je torej socialno naravnan, saj lastnike stanovanj namesto k pehanju za čim višjim zaslužkom spodbuja k temu, da storijo nekaj dobrega za druge. Tudi zato bi ga lahko primerjali s projektom CouchSurfing, ki se je zadnja leta razširil po vsem svetu in v okviru katerega posamezniki popotnikom in turistom ponujajo brezplačno prenočišče na svojem kavču ali postelji, ki sicer ni v uporabi.
Iniciativa N.A.Š.I. je nastala zaradi nestrinjanja z delovanjem Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU), predlog za oddajo praznih stanovanj v brezplačni najem študentom pa je njen prvi odmevni projekt. Temu so študenti zelo naklonjeni, tisti, ki bi pobudi lahko pomagali, da bi zaživela tudi v praksi, pa so se ovili v molk. Pripravljenosti, da bi tako pomagal študentom, za zdaj ni pokazal še niti eden izmed lastnikov praznih ljubljanskih stanovanj. Neodzivna so tudi večja gradbena podjetja, na katera so se obrnili v iskanju podpore ali pomoči, pa tudi ljubljanski županski kandidati, saj se je od dvanajstih na njihovo vabilo na sestanek odzval le eden. Pobudo so poslali tudi Mestni občini Ljubljana, a jim je odgovorila, da ne razpolaga s sobami ali stanovanji, ki bi jih lahko ponudila študentom v brezplačno uporabo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.