Prepoved vstopa na stadion

Tudi v Sloveniji se obetajo posebna pravila za nasilne navijače

Razdejanje po bitki na Stožicah

Razdejanje po bitki na Stožicah
© MARKO PIGAC

Nedavno so nogometaši Olimpije in Maribora odigrali še enega v nizu večnih derbijev, tokrat na novem stadionu v Stožicah. Sicer se niso stepli, ker je policija poskrbela, da navijaški skupini nista prišli v stik, je pa zato violam na povsem svežem stadionu uspelo populiti 289 stolov in jih potem zmetati v varnostnike in policiste. Ob derbiju se je veliko govorilo predvsem o potrebi po zakonski ureditvi specifike navijaštva, nekateri mediji so zakon o navijačih videli že v drugem branju v državnem zboru ...
V sosednji Hrvaški imajo to vprašanje zakonsko urejeno že od leta 2003, Slovenija pa za zdaj ne bo dobila posebnega zakona o navijačih. Na ministrstvu za notranje zadeve priznavajo, da se tega vprašanja doslej v celoti ni lotil še nihče, se pa zavedajo problematike nasilnega navijaštva in jo bodo reševali znotraj prenove zakona o policiji. Dejstvo je, da vprašanja vedenja navijačev ne more reševati zgolj represivni organ. To tudi po mnenju ministrstva ni predvsem naloga policije, ampak drugih resorjev. »Menimo, da je treba z navijači delati in jih vzgajati. Zato se dogovarjamo z ministrstvom za šolstvo in šport, da se čim prej oblikuje enotna strategija celovite obravnave problematike nasilnega navijaštva, kjer bodo opredeljeni vloga in odgovornost športnih klubov, organiziranje športnih prireditev z vidika varnosti, usposabljanje vseh akterjev športnih prireditev, sodelovanje z navijaškimi skupinami, podpora fair playu na igrišču in zunaj njega ...«
Vendar vse to terja čas, poleg tega se proces prevzgoje navijačev ni še niti začel. Nekaj bi bilo pametno storiti tudi na kratki rok. Na ministrstvu menijo, da bo za dosego učinkovitejšega policijskega ukrepanja najhitrejša pot sprememba zakona o policiji. Policija namreč nima ustreznih mehanizmov, da bi nasilnim skupinam preprečila dostop do stadiona. »Tako bomo v zakon zapisali novo pooblastilo, ki bo policiji omogočilo, da nasilnim skupinam prepreči dostop do kraja športne prireditve. Drugi ukrep pa se bo nanašal na začasno prepoved vstopa na stadion za tiste navijače, ki so v preteklosti že bili kaznovani zaradi razgrajanja na tekmah.« Gre za ureditev nekako po zgledu evropskih držav, ki so imele težave s huliganstvom. Povsod je smisel posebnih pravil za navijače enak, prepoved vnosa alkoholnih pijač v športne objekte, denarne kazni ter začasne (na Hrvaškem od enega leta do petih let) in celo dosmrtne prepovedi obiskovanja športnih tekmovanj.
Ker pa gre za zakonske spremembe v sklopu celostne prenove zakona o policiji, bo v vmesnem času še poletelo nekaj sedežev, pesti, bakel ... Prenovljeni zakon o policiji naj bi bil pripravljen do konca leta, državni zbor pa naj bi ga obravnaval šele v drugi polovici prihodnjega leta, po parlamentarnih počitnicah. V najboljšem primeru se bo torej učinek sprememb pokazal šele v prihodnji nogometni sezoni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.