Dober tempo

Vladajoča koalicija za zdaj izpolnjuje obljubo o spoštovanju odločb ustavnega sodišča

Ministra pred ustavnimi sodniki

Ministra pred ustavnimi sodniki
© Borut Peterlin

V koalicijskem sporazumu piše: »Koalicijski partnerji se zavezujemo, da bomo dosledno spoštovali odločbe ustavnega sodišča in takoj preverili in predlagali uresničitev vseh doslej neizvršenih odločb ustavnega sodišča.« In kakšen je rezultat doslednega spoštovanja odločb ustavnega sodišča na polovici mandata?
Po podatkih ustavnega sodišča za leto 2009, ki pa so bili ažurirani ob izdaji letnega poročila junija letos, je neupoštevanih odločb ustavnega sodišča še 17. Gre za odločbe, pri katerih je potekel rok za odpravo protiustavnosti, torej za spremembo predpisa, ki ga je postavilo ustavno sodišče. In teh je le za tri manj, kot jih je bilo pol leta po izvolitvi vlade. Se vladajoča koalicija ne drži koalicijske zaveze?
V resnici je odgovor nikalen. Ko je prevzela oblast, je nasledila 20 nerealiziranih odločb, od katerih jih je 16 pridelala (jih ni izvršila) Janševa vlada, le štiri pa vse vlade pred njo. Pahorjeva vlada in večina v državnem zboru je odtlej zaostanek pri uveljavljanju odločb vrhovnega varuha pravne države zmanjšala za skoraj dve tretjini. Zdaj državni zbor dolguje le še sedem zakonskih sprememb, ki mu jih je naložilo ustavno sodišče. V preostalih desetih primerih pa je ustavno sodišče protiustavnost ugotovilo pri občinskih predpisih in te morajo odpraviti občinski oziroma mestni sveti. Med temi izstopa odločba iz leta 2002, ki je le delno izvršena in pomeni najstarejši dolg občin. Uveljavili so jo vsi občinski sveti, ki jim je bilo to naloženo, razen grosupeljskega. Gre seveda za vzpostavitev instituta romskega svetnika, ki ga zakon o lokalni samoupravi določa v 20 občinah, kjer tradicionalno živijo Romi.
Kar se tiče vlade in državnega zbora, ima politika torej dober tempo, tako da bi se lahko do konca mandata vzpostavil položaj, v katerem bodo edine neizvršene odločbe ustavnega sodišča tiste, pri katerih rok za izvršitev še ni potekel. Sedanja koalicija je poleg tega realizirala še nekaj pomembnih odločb ustavnega sodišča. Odpravila je recimo protiustavnost iz več odločb o izbrisanih, v katerih je ustavno sodišče zahtevalo popravo kršenja človekovih pravic na tisoče ljudi.
Glede na to, da prejšnja vlada ni zavračala udejanjanja le tistih odločb ustavnega sodišča, ki ji niso ustrezale, ampak jih je večinoma kar povprek ignorirala, je slika vsaj za zdaj popolnoma drugačna. Če že imamo ustavno sodišče, potem je prav, da vlada in državni zbor spoštujeta njegove odločitve ne glede na njihovo vsebino. Drugače pa ustavnega sodišča sploh ne potrebujemo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.