Tjaša Zajc

 |  Mladina 40  |  Družba

Od kavča do kavča

Coushsurfing in njegovi kloni

Zaradi ekonomskih razlogov, želje po drugačnih izkušnjah na potovanjih in želje po čim temeljitejšem spoznavanju drugih kultur danes obstaja več načinov potovanja. Eden najbolj priljubljenih je t. i. couchsurfing. Gre za skupnost ljudi, ki ponujajo prosto posteljo ali kavč v svojem domovanju in prenočišča ne zaračunavajo. Za takšno potovanje se mora posameznik prijaviti na spletno stran couchsurfing.org, postati član skupnosti in prispevati minimalno denarno donacijo. Temu koraku sledi izbira kraja, kamor želi potovati, izpišejo se vsi možni gostitelji v posameznem mestu, vasici, zaselku, primestju ali drugod, nato pa se tak posameznik prek elektronskih sporočil z izbranim ponudnikom dogovori, kdaj lahko pride in za koliko časa.
Na spletu obstaja še veliko podobnih, a manjših skupnosti. Couchsurfingu najbližji je ravno tako neprofitni »hospitality club« (klub gostoljubnosti), ki deluje po enakih načelih, le da je manj priljubljen: couchsurfing.org je med popotniškimi stranmi pač nekaj takega kot Facebook med družabnimi omrežji.
Poleg tistih, ki zagotavljajo povsem brezplačna prenočišča so tu še ponudniki zasebnih bivalnih enot, ki so plačljive, a pogosto še vedno cenejše kot hoteli. Takšna je recimo skupnost iStopOver.com, ob pomoči katere lahko oddajaš prostor v hiši ali stanovanju, posteljo, sobo ali celotno domovanje. Je stran, ki organizirano spodbuja oddajanje prenočišč v času večjih dogodkov, kot je bilo nogometno prvenstvo v Afriki in kot bo tekmovanje v ragbiju na Novi Zelandiji prihodnje leto. Ima tudi del, posebej namenjen popotnikom, starim 50 let ali več, katerih pričakovanja se verjetno razlikujejo od pričakovanj 20-letnikov. Podobno deluje stran airbnb.com, ki poleg individualnih ponudnikov združuje še manjše hotele, zasebnike, ki oddajajo počitniške hišice, celotna stanovanja, gradove, drevesne hiške in druge tipične in netipične oblike nastanitev. A tudi ta ni brez konkurence - podobna je stran crashpadder.com. Seveda se niti tu ponudba še ne konča. Na spletu najdete celo vrsto ponudnikov, ki si prizadevajo, da bi bilo vaše potovanje čim bolj povezano z lokalnim prebivalstvom in drugačno od klasičnega turizma. Ena takih strani za odgovorni turizem je leaplocal.org.
Glavna razlika med ponudniki je način zagotavljanja varnosti pri plačilu, navsezadnje pa je stvar posameznika, da se odloči za sebi najprimernejšo ponudbo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.