Darja Kocbek

 |  Mladina 40  |  Družba

Kako omejiti pohlep?

Novi evropski finančni nadzor: reforma bo precej milejša, kot je bilo predvideno

Po novem letu bodo v EU začeli nadzirati banke, zavarovalnice in borzne trge trije novi nadzorni organi. To bodo agencija za nadzor bank s sedežem v Londonu, agencija za nadzor zavarovalnic s sedežem v Frankfurtu in agencija za nadzor trgovanja na borzah s sedežem v Parizu. Četrti organ je odbor za sistemska tveganja, njegova naloga bo makrofinančni nadzor. Oglasiti se bo moral, ko bo odkril znake, da več državam članicam grozi kriza. Ta odbor bo pet let vodil predsednik Evropske centralne banke (ECB), potem bodo na vrsti guvernerji centralnih bank držav članic, ki nimajo evra.
Zdaj je nadzor bank, zavarovalnic in borznih trgov v pristojnosti nacionalnih nadzornikov v državah članicah EU, na ravni EU obstajajo samo odbori, katerih naloga je usklajevanje med nacionalnimi nadzornimi organi. S finančno krizo se je izkazalo, da je ta ureditev neustrezna. Nacionalni nadzorniki ne morejo nadzorovati poslovanja bančnih in zavarovalniških skupin, ki imajo svoje hčerinske družbe v več državah članicah. Nacionalni nadzorniki - v Sloveniji so to Banka Slovenije za banke, Agencija za zavarovalni nadzor za zavarovalnice in Agencija za trg vrednostnih papirjev za borzne posle - niso imeli pregleda nad tveganji, ki so jih prevzemale velike bančno-zavarovalniške skupine z družbami po vsej EU. Dogajalo se je tudi, da so nacionalni nadzorniki delali drug proti drugemu, namesto da bi sodelovali.
Ker ni bilo ustreznega nadzora, so banke lahko trgovale z različnimi finančnimi produkti, za katere nihče ni vedel, kako tvegani so v resnici, izkazalo se je, da jih tudi tisti, ki so jih ustvarili, niso razumeli. Bistveno je bilo samo, da so z njimi čim prej lahko ustvarile rekordne dobičke, na podlagi katerih so vodilnim za uspešno poslovanje izplačevali milijonske nagrade.
Bančniki, zavarovalničarji in borzniki so ob takšnem pomanjkljivem nadzoru imeli proste roke, delali so lahko po svoje, prevzemali so višja tveganja, kot bi jih smeli. Trgovali so s finančnimi produkti oziroma derivati, za katere se je po izbruhu finančne krize izkazalo, da niso nič vredni. Politiki na ravni EU in v državah članicah zdaj zagotavljajo, da se to po uvedbi novega nadzora na ravni EU ne bo več moglo dogajati. Vendarle je treba ob tem opozoriti, da je predlog, ki je bil potrjen in bo z novim letom uveljavljen, precej milejši, kot je bilo predvideno.

Politiki nočejo slišati Krugmana in Stiglitza

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.