Erik Valenčič

 |  Mladina 41  |  Politika

Cefranje torte

Izrael se na vso moč trudi, da bi onemogočil mirovna pogajanja s Palestinci

Priljubljeni, predvsem pa izjemno provokativni škotski komik Frankie Boyle je v enem izmed svojih nastopov občinstvu poskušal preprosto pojasniti sicer precej kompleksno problematiko dogajanja na Bližnjem vzhodu: »Poskušajte si predstavljati, da je Palestina torta, ki jo z velikim nožem cefra na kose jezen Jud.« Pa dobro. Gre za površno prispodobo, s katero pa je mogoče razložiti neke stvari. Denimo ponovna mirovna pogajanja, ki jih je tokrat pognala v tek Obamova administracija, a so prav kmalu zastala. Razlog? Izraelska vlada je storila praktično vse, da jih je razcefrala na kose in s tem ubila precejšen del upanja, da bo lahko Barack Obama pred svetovno javnostjo upravičil tisto Nobelovo nagrado za mir, ki so mu jo zakaj že dodelili lani. Očitno tudi njegovi administraciji ne bo uspelo zediniti Izraelcev in Palestincev, da bi sklenili vsaj načelen mir, ki bi sčasoma lahko postal trajen.
Glavni razlog za to je nezakonito prilaščanje palestinskega ozemlja na Vzhodnem bregu, kar spet počno Izraelci. Tamkajšnja vlada je sicer gradnjo judovskih naselbin zamrznila za deset mesecev, a ko se je ta rok konec septembra iztekel, jih je navkljub nasprotovanju Washingtona obnovila. A to je bil le prvi udarec za pogajanja. Naslednjega je pred nekaj dnevi zadal izraelski premier Benjamin Netanjahu, čigar kabinet je sprejel odločitev, da morajo prosilci za državljanstvo, ki niso judovskega rodu, priseči Izraelu kot »judovski in demokratični državi«. Slednjih resda ni veliko, a to niti ni pomembno, saj je ta odločitev predvsem simbolična in namenjena dodatnemu izzivanju Palestincev. Izrael namreč ni samo judovska država, več kot petina njegovih prebivalcev ni Judov, in to manjšino v glavnem sestavljajo Arabci, po veri muslimani. Čeprav se je na začetku zdelo, da Netanjahu želi s to potezo ugoditi judovskim konservativcem, zato da bi lahko potem znova zamrznil gradnjo naselbin, je bil njegov namen povsem drugačen. Ponudba o ponovni zamrznitvi je bila dejansko namenjena Palestincem - če bi ti tudi privolili v to, da je Izrael izključno judovska država. Tu gre za stopnjevanje pritiska na palestinsko oblast pod vodstvom Mahmuda Abasa, ki je na pogajanja prišla z zahtevo, da mora Tel Aviv omogočiti vsem Palestincem, pregnanim iz Izraela v prejšnjih vojnah, vrnitev domov. Komentatorka izraelskega časnika Haaretz Akiva Eldar je opozorila: »Netanjahu se popolnoma zaveda, da bo tisti palestinski voditelj, ki bo priznal Izrael kot državo Judov, hkrati tudi priznal, da za Palestince v njej ni prostora. Povedano z drugimi besedami, šlo bi za popuščanje glede pravice do vrnitve. Ko zahteva od Arabcev, da sprejmejo Izrael kot judovsko državo, ve, da ponuja pomoč pri političnem samomoru palestinskega voditelja. Netanjahu razume, da je to vprašanje (pravica do vrnitve) preobčutljivo in preveč kompleksno, da bi se mu Palestinci tako poceni odrekli, namreč v zameno za neko začasno, delno zamrznitev gradnje naselbin.« Eldarjeva je s temi besedami zadela bistvo. Naslednji dan je namreč višji predstavnik palestinskih oblasti Jaser Abed Rabo posredno sporočil Netanjahuju, da v zameno pričakujejo vrnitev vseh palestinskih ozemelj, ki jih je Izrael zasedel v vojni leta 1967. Če bi ta ozemlja postala del samostojne države Palestine, »bomo Izrael priznali za takšno državo, kot hoče«, je dejal Abed Rabo. Gre za igro pinkponka, v kateri ne bo zmagovalca, le dva poraženca.
Izrael ima še druge metode spodkopavanja mirovnih pogajanj, in te so naravnost zločinske. Njegovi vojaki, ki obkrožajo Gazo, zadnje čase streljajo na palestinske otroke, ki za preživljanje svojih družin pobirajo gramoz in ga prodajajo lokalnim gradbenim podjetjem. Gazo obkroža 300-metrsko tamponsko območje, v katero Palestinci ne smejo vstopiti, vendar so bili otroci, stari od 13 do 17 let, ustreljeni tudi 800 metrov stran od meje. Ne gre za ubijanje, ampak pohabljanje, devet od desetih otrok je bilo ustreljenih v roke in noge. Izjema je bil 16-letni deček, ki ga je ostrostrelec zadel v trebuh. Jezen Jud z nožem? Mogoče pa to niti ni tako površna prispodoba.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.