Erik Valenčič

 |  Mladina 41

Še ena smrt, še ena laž?

Reševanje humanitarke Linde Norgrove

Glavno pravilo pri spremljanju vojne v Afganistanu je, da se ne sme nikoli slepo verjeti izjavam o razmerah na terenu, ki jih v javnost pošiljajo tiskovni predstavniki koalicijskih sil. Informacijskih spodrsljajev je bilo že toliko, da že dolgo ne moremo več govoriti o spodrsljajih, ampak o ustaljenem sistemu širjenja laži in neresnic. Kolikokrat se je že zgodilo, da so predstavniki zveze Nato in ameriške vojske zatrjevali, da so ubili, karikirajmo, 12 talibanskih upornikov, potem pa je čez nekaj časa prišlo na dan, da so v zračnem napadu pomorili le civiliste, tudi po sto in več hkrati. Ravno tako se je večkrat izkazalo, da so že na samem začetku vedeli, da so pobili civiliste, in to potem skušali prikriti z različnimi »preiskavami ozadja incidenta«.
Zadnji primer, ki potrjuje prakso prikrivanja dejstev, je povezan z neuspešnim reševanjem Škotinje Linde Norgrove, delavke domnevno humanitarne ameriške organizacije Development Alternatives Inc. (DAI). »Domnevno humanitarne« zato, ker ta organizacija zelo tesno sodeluje z obveščevalno agencijo CIA. Škotinjo so konec septembra v provinci Kunar ugrabili afganistanski uporniki, kar se v tej državi, ki ji vladata kaos in nasilje, nenehno dogaja. Tuje vlade za svoje državljane navadno plačajo odkupnino, tokrat pa so se ameriški vojaki dokopali do podatkov, kje uporniki skrivajo talko, in šli v reševalno akcijo. Linda Norgrove je pri poskusu osvoboditve umrla.
Javnost je bila takoj seznanjena s tem, da so jo ubili uporniki. Potem je prišlo na dan, da naj bi jo bili umorili kar njeni rešitelji z razstrelitvijo bombe. Čeprav podrobnosti v zvezi s tem dogodkom še niso povsem jasne, vprašanje tudi je, ali sploh kdaj bojo, je ta scenarij dokaj verjeten. Na to je opozoril tudi britanski premier David Cameron. Predstavniki Velike Britanije v Kabulu naj bi bili zelo jezni, celo osupli zaradi poteka reševanja in načina, kako se je ponarejena razlaga dogodka širila po medijih. A k temu je pripomogel tudi britanski zunanji minister William Hague, ki je na začetku povzel poročilo ameriških vojakov rekoč, da so jo »ubili njeni ugrabitelji med poskusom rešitve«.
Zdaj se veliko špekulira o tem, ali so zaradi uboja Linde Norgrove na preizkušnji ameriško-britanski odnosi. Niso. Njena smrt ne bo veliko spremenila. Po vsej verjetnosti bo postala še eden izmed tistih nejasnih dogodkov, ki sestavljajo matrico kaosa v Afganistanu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.