Erik Valenčič

 |  Mladina 41  |  Politika

Popoln kaos

O varčevalnih ukrepih ministrstva za obrambo, ki slovenskim vojakom na misijah v tujini ukinja vedno več dodatkov k plači

Odhod slovenskih vojakov v Afganistan

Odhod slovenskih vojakov v Afganistan
© Borut Peterlin

Štirinajsti kontingent Slovenske vojske (SV) je s svojimi devetdesetimi pripadniki prejšnji teden odpotoval v Herat, kjer se zdaj pripravlja na prevzem vodenja skupine za urjenje afganistanskega bataljona. Na slovesnosti pred odhodom, ki je potekala v vojašnici v Novem mestu, je predsednik vlade Borut Pahor v prisotnosti ministrice za obrambo Ljubice Jelušič in načelnika generalštaba Alojza Šteinerja vojakom sporočil, da »se zavedamo varnostnih tveganj«, in dodal: »Ves čas ste naloge opravljali prizadevno in odgovorno. Številne pohvale sem slišal tudi na nedavnem zasedanju OZN v New Yorku.«
Medtem ko premier v tujini posluša pohvale, ki jih izrekajo slovenskim vojakom za njihovo delo, jim njegova vlada, konkretno ministrstvo za obrambo (MORS), potihoma zmanjšuje socialne pravice v obliki različnih dodatkov k plači. MORS je denimo 30. julija poveljstvu sil poslal dopis, »da se od meseca avgusta 2010 pripadnikom Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah (MOM) ne bo več obračunaval dodatek za delovno dobo«, čeprav je ta določen v 25. členu zakona o sistemu plač v javnem sektorju. To slovenske vojake postavlja v absurden položaj. V vojašnici v Novem mestu so še imeli dodatek za delovno dobo, ko pa je njihovo letalo pristalo v Afganistanu, jim je bila ta pravica samodejno odvzeta. Enako že dlje velja za dodatke za stalnost, za vodenje in za pripravljenost; slednji se nanaša na čas usposabljanja vojakov za napotitev na misije v tujini.
MORS se sicer ob krčenju socialnih pravic vojakov v misijah v tujini sklicuje na uredbo vlade iz leta 2008, ki je omenjene dodatke de facto ukinila, a ta argument ne zdrži, saj je uredba kot takšna podzakonski akt in ne more biti podlaga za krčenje z zakonom določenih pravic. Jasno, gre za varčevanje na plečih vojakov na operacijah v tujini, ti varčevalni ukrepi pa vodijo v vzpostavljanje nelogičnih dvojnih standardov v SV. Sindikat vojakov Slovenije (SVS) je zato pred dnevi na svoji spletni strani objavil poziv pripadnikom SV na misijah v tujini, »naj vložijo zahtevo za varstvo pravic zaradi priznanja pravice ter izplačila dodatka za delovno dobo in dodatka za stalnost, če jim katerega od navedenih dodatkov v času MOM niso ali jim ga ne bodo izplačevali«. Vendar imajo pri tem vojaki velike težave. Kot je pojasnil predsednik SVS Gvido Novak, je »prvi problem ta, da vojaki na misiji ne dobivajo plačilnih list in lahko le prek stanja na transakcijskem računu ugotavljajo, kolikšno plačo so prejeli. Ne vejo torej natančno, na kaj se morajo pritožiti, saj ni jasno, kaj jim je bilo pri plači obračunano in kaj ne. Druga težava je, da v Afganistanu nimajo nikogar, ki bi jim pripravil kakovostno zahtevo za varstvo pravic, zato smo v pozivu vojakom ponudili, da jim to pripravimo v sindikatu. Tretja, po mojem največja težava pa je, da so naši vojaki tam zelo obremenjeni s številnimi obveznostmi, zato je zelo žalostno, da se morajo poleg vsega ukvarjati še s predpisi, ki veljajo v Sloveniji. Vemo, da poskušajo zadeve čim redneje spremljati, ko kaj objavimo na spletni strani SVS, se namreč takoj odzovejo.« Enako kot za delovno dobo velja za dodatek za vodenje, ki pripada poveljujočim častnikom. V Sloveniji so do njega upravičeni, v tujini pa ne več.
Dvojni standardi pa obstajajo tudi pri nalogah, ki jih opravljajo udeleženci misije. Slovenskim vojakom recimo pripada dodatek za nevarnost, za podporno osebje pa to očitno ne velja. Eden od vojakov, udeleženec iztekajoče se misije v Afganistanu, je svojim kolegom v domovino v elektronskem sporočilu 24. avgusta poročal: »Druga zadeva pa se nanaša na neizplačevanje dodatkov za nevarnost mehanikom v NPE v Afganistanu. Fantje so pripadniki 20. MOTB, v sklopu katerega so zaposleni v avtomehanično-vzdrževalni delavnici v isti bazi kot drugi vojaki. Ne dobivajo pa dodatka za nevarnost, ker 'niso ogroženi'. To je ena velika neumnost. Vsak dan dobivamo grožnje za raketne napade na baze in tudi ti mehaniki so bili več kot enkrat v konvojih na poti iz ene baze v drugo. Zato ne vidim nobenega razloga, da ti pripadniki ne dobivajo dodatka za nevarnost.«
To, kar se dogaja, je popoln plačni kaos, ki ga mogoče še najbolje ponazarja tale primer. Na začetku leta je MORS večini vojakov ukinil dodatek za usposabljanje. Tiskovni predstavnik ministrstva Simon Korez je takrat opozoril, da imajo pravico do tega izplačila »zdaj samo tisti vojaki, ki so dejansko bolj obremenjeni kot drugi«. Iz tega bi bilo mogoče logično sklepati, da bodo ta dodatek še naprej prejemali vsaj vojaki, ki se urijo za misije na tujem. A kot navaja Novak, je ta ukrep privedel le do še enega absurda: »13. kontingent SV, ki se zdaj vrača v Slovenijo, je pred odhodom v Afganistan imel obvezne priprave v Murski Soboti. Polovica teh pripadnikov SV je dodatek za pripravljenost dobivala, polovica pa ne. Tisti, ki so ga prejemali, so prihajali iz enot, kjer je bil ta dodatek zagotovljen vsem, preostali pa iz enot, ki jim je bil dodatek ukinjen. Ves čas pa so vsi ti vojaki opravljali popolnoma enako delo, imeli so enake naloge in enako usposabljanje za odhod v Afganistan. To ni logično. Jasno je, kaj bo zdaj, po vrnitvi domov sledilo: tožbe.«
Pripadnikom vojske na misijah v tujini namreč ne preostane drugega, kot da po vrnitvi v domovino vlagajo tožbe zoper državo. Nekatere so bile že sprožene zaradi neizplačevanja dodatka za stalnost, ki ga je MORS nehal nakazovati vojakom na tujem že leta 2008, kmalu po sprejetju omenjene vladne uredbe. Vojaki so na sodiščih zmagali. Z vse več odvzetimi pravicami bo jasno tudi vedno več tožb, vendar po Novakovem mnenju »vlada, ki na tak način varčuje pri vojakih, računa prav na to: namreč da se jih večina vseeno ne bo odločila za sodne postopke«.
Ni potreben čin generala, da bi človek razumel, kako pomembna je morala vojakov v vojni. Zato se zdi še toliko bolj nerazumljivo, da politiki vojakom, ki odhajajo na vedno nevarnejše misije, zbijajo moralo. Raste pa morala politikov. Recimo takrat, ko v OZN na tuj račun dobivajo pohvale.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.