Tjaša Zajc

 |  Mladina 42

Dovolj!

Proti Afganistanu tudi borci

Na slovesnosti ob 67. obletnici prvega zasedanja slovenske ženske protifašistične zveze v Dobrniču na Dolenjskem je predsednik Zveze združenj borcev Slovenije za vrednote NOB Janez Stanovnik v govoru poudaril, da Slovenska vojska v Afganistanu nima kaj iskati. Kot pravi, je vojska instrument nacionalne in državne suverenosti in zaradi tega tudi zaščitnik naše varnosti. »V Afganistanu niti naša suverenost niti naša varnost nista ogroženi,« je kritičen Stanovnik, ki priznava, da smo v Afganistanu zaradi članstva v Natu.
Vstop v Nato je pred leti podprla tudi zveza borcev, čeprav njeno članstvo takrat ni bilo enotnega mnenja. Nazadnje so borci podporo utemeljili s tem, da ima Slovenija v takšni zvezi možnost izraziti nasprotovanje spornim politikam. Natu se tako nismo priključili zato, da bi naša država sodelovala v misijah, ki se ne končajo, tudi ko se po desetih letih izkaže, da nimajo smisla, temveč zato, da bi sodelovali v razpravah, ki odločajo o svetovnih spopadih, in jasno povedali, kdaj ti nimajo smisla. Recimo v primeru afganistanske misije: »Imamo temeljite pomisleke o Natovem angažiranju v Iraku ali Afganistanu, saj se je tam enako kot v Koreji in Vietnamu izkazalo, da so bile intervencije nekoristne in za svetovno varnost škodljive.«
Čeprav tako misli zveza borcev, katere mnenje pri razpravi o dogodkih, povezanih z vojsko, ni nepomembno, je ministrstvo za obrambo drugačnega prepričanja. Italija je napovedala umik vojakov iz Afganistana, Velika Britanija prihaja do spoznanja, da se lahko zanese na mednarodna zavezništva in zmanjša število svojih vojakov, Slovenija pa plava v nasprotno smer in pripadnike svoje vojske pošilja v spopade ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.