Jure Erznožnik

 |  Mladina 42

Tristo dni v krempljih talibanov

O tem, kaj bo z novinarjema in njunim prevajalcem, naj bi odločal mulavi Beriali iz skupščine paštunskih plemenskih voditeljev iz mesta Quetta

Od začetka letošnjega junija na vseh šestih kanalih francoske javne televizijske hiše France Télévisions ni več dnevnoinformativne oddaje, v kateri voditelj(ica) ne bi omenil(a) dveh kolegov, sodelavcev tretjega kanala, ki so ju 29. decembra lani skupaj s tremi afganistanskimi spremljevalci v hriboviti provinci Kapisa severovzhodno od Kabula med snemanjem reportaže zajeli talibani. Sedeminštiridesetletni reporter Hervé Ghesquière je v Afganistan prvič potoval leta 2003, dve leti kasneje je posnel odmeven dokumentarec o etničnem čiščenju v nekdanji Jugoslaviji. Leto mlajši snemalec Stéphane Taponier je od leta 2000 v Afganistan potoval večkrat, že prej pa je v domovino pošiljal posnetke iz kriznih žarišč v Afriki in Iraku. Čeprav francoski predsednik in zunanji minister javnosti že mesece zagotavljata, da obema zajetima novinarjema ni hudega in da bosta kmalu doma, od aprila ni nobenega dokaza, da sta sploh še živa. Od njunega zajetja bo v ponedeljek minilo natanko tristo dni.
Že dan po tem, ko sta novinarja na enem najnevarnejših območij v Afganistanu, kjer so nameščene francoske enote, padla v roke talibanom, je v pisarno tedanjega generalnega direktorja omenjene javne televizije Patricka de Carolisa telefoniral generalni sekretar Elizejske palače Claude Guéant. Direktorja je seznanil z dogodkom in mu naročil, naj ne objavljajo imen in fotografij ugrabljenih novinarjev. Pri tem je sprva, kljub negodovanju njunih sorodnikov in prijateljev, ostalo. Ko pa so Sarkozy, zunanji minister Kouchner in general Jean-Louis Georgelin, takrat še načelnik generalštaba francoske vojske, njuno odpravo označili za »skrajno neodgovorno«, reševanje pa za zelo drago, saj naj bi stalo vsaj »deset milijonov evrov«, je svojcem in kolegom prekipelo, po vsej državi so se začeli organizirati v odbore podpore. Dosegli so, da so njuni sliki na televiziji sprva prikazovali le vsak četrtek, od junija ju prikažejo v vsakih televizijskih poročilih. Dosegli so tudi, da so župani več kot sto francoskih mest na pročelja mestnih hiš izobesili njuna ogromna portreta in prikazovalnike števila dni v ujetništvu. Na shodih v podporo ujetima so dosegli, da so ključni politiki umolknili in se začeli pogajati s predstavniki ugrabiteljev - ti naj bi v zameno za novinarja zahtevali izpustitev več deset talibanskih voditeljev iz afganistanskih zaporov, kar je predsednik Hamid Karzaj odločno zavrnil.
Kdaj se bosta in ali se bosta novinarja sploh živa vrnila v domovino, ni mogoče ugibati. Nobenega dvoma pa ni, da francoska javnost takšne odprave v imenu obveščenosti podpira bolj kot pa vojaško prisotnost v tej nemirni državi. Od oblasti zato vse odločneje zahteva, naj uporabi vsa sredstva in novinarja živa in zdrava pripelje domov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.