Erik Valenčič

 |  Mladina 42

Slabi gospodarji

Grško veleposlaništvo ima v lasti razkošno vilo v središču Ljubljane, a ta že več let propada

Na naslovu Veselova 17 v središču Ljubljane je razkošna petnadstropna vila s površino 1215 kvadratnih metrov, ki je glede na velikost in lokacijo vredna več kot milijon evrov. Toda stavba že več let nezadržno propada in je do nedavnega veljala za zbirališče brezdomcev in narkomanov. Decembra 2004 se je v njej zgodil celo umor. Čeprav je vila zapuščena, pa ima lastnika - to je grško veleposlaništvo. Neodgovorni lastniki nepremičnin niso nobena redkost, a tu gre vendarle za državo, članico Evropske unije, ki ji Slovenija skupaj z drugimi državami pomaga pri odplačevanju dolgov. Konkretno bomo zanjo prispevali 387 milijonov evrov, od tega letos 145 milijonov.
Za pojasnila v zvezi s stavbo smo se obrnili na grško veleposlaništvo, konkretno na konzula Nikolaosa Fouyasa, ki je povedal: »Točno je, da ta nepremičnina pripada Grčiji, gre za last grške vlade. To posest je vlada kupila pred enajstimi leti. Res je tudi, da je zapuščena in da so se tam zbirali narkomani. Pred nekaj leti je bilo v njej najdeno truplo. Za zdaj nam je uspelo pridobiti tehnično poročilo iz pristojnega oddelka našega zunanjega ministrstva, ki se ukvarja z državnimi nepremičninami v tujini, in to poročilo se nanaša na obnovo stavbe. Enkrat v prihodnosti, vendar ne vem točno, kdaj, bo stavba popolnoma obnovljena, v njej pa bosta veleposlaništvo in domovanje veleposlanika. Ker gre za kulturno dediščino, sodelujemo tudi z vašim ministrstvom za kulturo, saj moramo pridobiti nekatera dovoljenja, povezana z ohranjanjem arhitekture stavbe. Do zdaj smo poskrbeli za nekaj bistvenih stvari, namestili smo nova vhodna vrata, da bi ljudem preprečili vstop v stavbo zaradi preteklih incidentov. Ravno tako smo namestili alarm, da stavbo kolikor mogoče zavarujemo.«
Na vprašanje, zakaj v 11 letih še niso bila izpeljana nobena konkretnejša obnovitvena dela, je Fouyas odgovoril, da »je to v glavnem zaradi birokracije in pa tudi zaradi ekonomske krize v Grčiji, tako da smo morali vse načrte za prenovo zamrzniti«.
Grško veleposlaništvo se je znašlo v medijih že pred dnevi, ko je spletni portal Siol.net poročal, da so veleposlanik, konzul in uslužbenec grobo odpustili gospodinjo, potem ko jih je prek svojega odvetnika opozorila, da ji ne plačujejo pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja.
Z zadevo so seznanjeni tudi na našem zunanjem ministrstvu in jo preučujejo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.