Staš Zgonik

 |  Mladina 42

Slepi potniki

Slovenija nima niti za članarino v Združenih narodih

Zunanjemu ministrstvu je zaradi varčevalnih ukrepov zmanjkalo denarja za plačilo članarine za članstvo v Združenih narodih za prihodnje leto, je ta teden povedal zunanji minister Samuel Žbogar. Kot je sicer pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva Milan Balažic, Slovenija članarine, ki znaša 3 milijone evrov, niti za letošnje leto še ni plačala. Po njegovih besedah ima ministrstvo glede na proračunsko razdelitev letos na razpolago najmanj sredstev v zadnjih desetih letih, le približno 0,73 odstotka proračuna. »Čeprav smo letos zelo zmanjšali stroške delovanja naše diplomacije, zmanjšali število zaposlenih v tujini za 32, znižali stroške reprezentance, povsod racionalizirali zadeve, tega denarja preprosto nimamo.« Na težave so večkrat opozorili ministrstvo za finance, a tam menda vsaj za zdaj ne kažejo posluha zanje. Samo neplačilo članarine niti ne pomeni posebne težave. Plačilo je brez težav mogoče odložiti za recimo pol leta, tudi za leto, med največjimi dolžnicami so na primer ZDA. Težava pa je, ker Slovenija kandidira za položaj nestalne članice varnostnega sveta. »Ne moremo pospeševati tempa kandidature in krepiti lobiranja, če take stvari niso urejene. Mislim, da mora vlada poiskati sredstva. Jih bo pa težko našla v proračunu MZZ, ker že tako komaj krijemo osnovno delovanje ministrstva in diplomacije,« pravi Balažic. Glede na to, da je premier Borut Pahor med obiskom v New Yorku zatrdil, da bo Slovenija vztrajala pri kandidaturi, pričakuje, da bo vlada v najkrajšem možnem času o tem razpravljala in tudi našla denar za plačilo članarine za letošnje in za prihodnje leto.
Neplačevanje članarine v Združenih narodih je sicer zelo razburilo poslanca Zaresa Franca Jurija, sploh zato, ker »brez težav plačujemo članarino vojaško-politični organizaciji, v imenu katere pošiljamo vojake v Afganistan«. Kot pojasnjuje Balažic, članarino za članstvo v Natu plačuje ministrstvo za obrambo, »ki ima očitno dovolj sredstev«. Gre za vprašanje prioritet, o katerih bo morala presoditi vlada, še dodaja.
Sicer pa je te dni tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušič potožila, da zaradi varčevalnih ukrepov »ne morem več garantirati, da bomo res lahko uspešno izvedli vse naloge in poslanstva iz naslova članstva v mednarodnih organizacijah vseh vrst, z zvezo Nato vred«. Vsaj za članarino pa se je denar našel.
Če smo natančni, ima Nato več proračunov, definiciji članarine pa naj bi še najbolj ustrezalo vplačilo v civilni proračun, ki je lani znašalo nekaj manj kot pol milijona evrov. Vsega skupaj smo Natu lani plačali skoraj 4,5 milijona evrov. Tudi pri članarini za članstvo v Združenih narodih je treba dodati nekaj pojasnil. Vplačilo v proračun organizacije, ki na leto znaša približno 2,5 milijona evrov, naj bi nam uspelo, zmanjkalo pa bo 3 milijone evrov za naš prispevek k financiranju mirovnih operacij in za delovanje drugih organov Združenih narodov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.