Tjaša Zajc

 |  Mladina 43

Komu so stopili na žulj?

Ker so se avstrijski aktivisti preveč uspešno zavzemali za pravice živali, so obtoženi terorizma

Obtoženi avstrijski aktivist David Richter

Obtoženi avstrijski aktivist David Richter
© Borut Peterlin

Avstrija je ena izmed držav, v katerih so do sedaj borci za varstvo živali vplivali na marsikaj. Dosegli so prepoved vzreje živali za krzno, prepoved vzreje kokoši v kletkah, prepoved vzreje zajcev v kletkah, po njihovi zaslugi so se izboljšale tudi razmere pri vzreji prašičev. Nenadoma pa je bilo nekomu tega uspeha dovolj. Živilska industrija ni mogla v nedogled mirno gledati ukrepov, ki so škodovali poslovnim interesom, zato je bilo treba najti primerno formulirano obtožbo, s katero bi aktiviste ustavili. Sprva se je to zdela precej zapletena naloga, potem pa se je nekdo domislil terorizma.
Leta 2007 je bila v Avstriji znotraj kriminalistične policije ustanovljena posebna skupina, ki je v stanovanja, službe, telefonske aparate in avtomobile aktivistov namestila prisluškovalne in sledilne naprave, v upanju, da bo prišla do izjave, besede ali stavka, ki bo nakazoval naklep terorističnega napada na gospodarske družbe, povezane z vzrejo ali uporabo živali. Po enem letu se je policija odločila poiskati trdnejše fizične dokaze, ki bi se lahko skrivali v stanovanjih ali pisarnah osumljenih. 21. maja 2008 so policisti ob šestih zjutraj v bojni opremi filmsko vdrli v stanovanja 23 aktivistov, domnevne teroriste zbudili z orožjem in deset izmed njih za dobre tri mesece spravili v pripor. Pravih obremenilnih dokazov niso našli. Tožilstvo je vseeno spisalo obtožnice proti 13 aktivistom in marca letos se je začelo sojenje, ki naj bi trajalo šest mesecev. Končuje se osmi mesec.
Tudi zato je v sredo v Ljubljani pred avstrijskim veleposlaništvom potekal tihi protest v podporo obtoženim. Shoda so se udeležili aktivisti iz Hrvaške, Slovenije in Avstrije, prisoten je bil tudi eden izmed obtoženih David Richter. Kot je pojasnil, tožilstvo sedaj proti njim obrača vsa njihova nekoč odobravana prizadevanja. Po členu 278 a avstrijskega zakonika so jih obtožili članstva v kriminalni organizaciji. Zakaj že? Ker so delili letake. Ker so pripravljali zborovanja. Javno predvajanje filmov o življenju živali, namenjenih za hrano, je tožilstvo prevedlo v »ustrahovanje rejcev in publike«. Pripisujejo jim tudi različne manjše napade na trgovine ali poslopja, za katere sploh niso bili odgovorni.
Ob aretacijah pred dvema letoma in na začetku sojenja letos je proces zbujal veliko mednarodne pozornosti, sčasoma pa je zanimanje upadlo. Tudi zato je v sredo potekal tihi protest v Ljubljani. Urška Breznik, ki proces spremlja od začetka, je povedala: »Avstrijski vladi dajemo vedeti, da aktivistov ne more ustrahovati z grožnjami o finančnem zlomu in zapornimi kaznimi.« In vendar se dogaja ravno to. S tem ko obtoženim grozi do pet let zapora in plačilo več kot 35.000 evrov stroškov za odvetnike, ob tem ko morajo tri dni na teden preživeti na sodišču, je jasno, da gre za finančni, psihični in politični pritisk. Z njim oblasti sporočajo, da je tudi v demokratični družbi smiselno biti tiho, če želiš živeti mirno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.