Borut Mekina

 |  Mladina 43

Posojilo za SDS po tajkunsko

Ko je bila SDS vodilna stranka, je za nakup vile dobila še ugodnejše posojilo od Dimičeve

Nova vila stranke SDS

Nova vila stranke SDS
© Borut Peterlin

Potem ko so na RTV Slovenija razkrili, da je bivša vodja kabineta predsednika vlade Simona Dimic za nakup hiše v Murglah od NLB dobila 350 tisoč evrov posojila za 30 let z obrestno mero 1,6 + EURIBOR, kar naj bi bilo navadnim državljanom nedosegljivo, so se oglasili tudi v podmladku SDS. Zgroženi nad moralnim propadom so se spomnili novinarske peticije, 100 tisoč brezposelnih, oškodovane države in nove koalicije, »ki zna najbolje poskrbeti za lastne žepe in žepe svojih partnerjev«.
To je morda res. Toda ravno tako je res, da so tudi v SDS znali »poskrbeti za lastne žepe«, ko so bili na oblasti. Stranka SDS se je konec leta 2007 odločila za nakup vile za Bežigradom v Ljubljani, na Trstenjakovi 9, in zanjo plačala 1,8 milijona evrov, nekaj več kot pol milijona je odštela sama, za preostanek pa je vzela hipotekarno posojilo. Pogled v zemljiškoknjižni izpisek kaže, da je SDS tedaj dobila ugodno obrestno mero, še celo boljšo, kot jo je dobila Dimičeva. Obrestna mera za 1,35 milijona evrov vredno posojilo, ki ji ga je za 10 let odobrila Abanka, znaša le 1,3 odstotka + EURIBOR.
Iz SDS so nam sporočili, da je bila obrestna mera določena v skladu s sklepom o obrestnih merah Abanke in sklepom odbora za upravljanje z bilanco banke, upoštevali pa so tudi boniteto SDS in obseg poslovnega sodelovanja z Abanko. Obrestna mera, odgovarjajo iz SDS, naj ne bi bila ugodna tudi zaradi višine Euribora, ki je bil tedaj več kot trikrat višji kot sedaj.
Vendar pa arhivski podatki iz tistega časa kažejo, da smo morali navadni državljani tedaj jemati veliko dražja posojila, in sicer z obrestno mero 2,1 odstotka + EURIBOR za 10 let, kot jih je denimo ponujala NLB. Pa tudi ta primerjava ni najprimernejša. Za politične stranke, društva oziroma za pravne osebe banke praviloma zaradi večjega tveganja zaračunajo tudi višje obresti. Na informacijski točki Abanke so povedali, da lahko sedaj pravne osebe dobijo posojilo za 10 let z obrestmi, ki so višje od 5 odstotkov + EURIBOR, da bi obrestna mera znašala 1,3 odstotka, pa naj bi bilo nemogoče, nam je dejala svetovalka. Da je posojilo SDS »tajkunsko«, pove tudi primerjava s Pahorjevo SD. V SD so tudi prenovili svojo vilo na Levstikovi ulici v Ljubljani, leta 2009 so pri Gorenjski banki vzeli za 550 tisoč evrov posojila. Hipotekarni kredit so vzeli za tri leta, dobili pa so obrestno mero 4 odstotke + EURIBOR.
Odgovor na vprašanje, zakaj je SDS tedaj dobila tako poceni posojilo, verjetno ni težek, če vemo, da sta največja lastnika Abanke poleg državne Zavarovalnice Triglav ali Hita še Sava, d. d., in pa cerkveni Zvon ena holding, ki sta bila tedaj politično odvisna od vladajoče SDS. Bivši predsednik uprave Abanke Aljoša Tomaž je leta 2005 dejal, da ga je k odstopu s položaja predsednika uprave prisilila Janševa vlada, znano pa je tudi, da so delež Abanke tedaj obljubljali predsedniku uprave družbe KD Group Matjažu Gantarju. Morda pa zaradi tega Dimičeva prejšnji teden ni bila deležna posebnih komentarjev ali zgražanja SDS?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.