Ministrstvo za križarski pohod

Morda res, a številni v Vatikanu so vseeno nezadovoljni

V Vatikanu od 12. oktobra uradno deluje novo »ministrstvo«, tako imenovani Pontifikalni svet za novo evangelizacijo, ki se bo po besedah papeža Benedikta XVI. posvetil širjenju vere predvsem v državah, v katerih je opaziti »naraščajočo sekularizacijo družbe in z njo povezane vere v boga«. Gre za ponovno evangelizacijo Zahoda, »zgodovinsko krščanskega dela sveta«, ki pa je ušel izpod nadzora papeške pastirske palice.
Zadnja Benediktova poteza je povsem v skladu s pričakovanji najkonservativnejših predstavnikov rimskokatoliške cerkve, vendar je številne izmed njih hkrati precej razburilo to, da je papež na čelo omenjenega sveta postavil nadškofa Salvatoreja Fisichello. Po mnenju največjih katoliških konservativcev in predstavnikov civilnodružbenih pobud z vsega sveta, ki nasprotujejo splavu, Fisichella ni povsem primeren za ta položaj. Na splošno mu očitajo, da ni dovolj predan katoliški doktrini nasprotovanja abortusu, zaradi česar naj bi bila vprašljiva tudi trdnost njegove vere, s katero naj bi zdaj bičal po brezbožnem Zahodu. Od kod izvira dvom?
Lanskega marca sta zdravnika v Braziliji rešila življenje devetletne deklice, ki jo je posilil očim, pri čemer sta bila spočeta dva otroka. Ker po vsej verjetnosti deklica poroda ne bi preživela, sta zdravnika dvojčka splavila. Eden od vodilnih brazilskih nadškofov Don Jose Cardoso se je odzval tako, da je zdravnika in dekličino mater izobčil iz cerkve. Fisichella, takrat predstojnik Pontifikalne akademije za življenje (PAV), je v vatikanskem časniku L'Osservatore Romano izobčenje označil za napako oziroma v najboljšem primeru »preuranjeno potezo«. Kot je zapisal, sta zdravnika »morala nujno rešiti nedolžno življenje« deklice. Šel je še korak dlje in zapisal, da je bila zaradi izobčenja »žal prizadeta kredibilnost našega nauka, ki je v očeh mnogih učinkoval kot neobčutljiv, nedojemljiv in nesposoben milosti«.
To je razburilo brezkompromisne nasprotnike splava zunaj in znotraj vatikanskega obzidja. Več kot polovica članov akademije PAV je Fisichelli poslala pismo in ga v njem pozvala, naj prekliče svoje mnenje. Ker tega ni storil, se je odzval vatikanski vrh. Kot med drugim poroča britanski Times, je kardinal Giovanni Battista, predstojnik Kongregacije za škofe, dejal, da je primer sicer žalosten, ampak da »sta bila dvojčka nedolžni človeški bitji, ki sta si zaslužili živeti«. Sledil je tudi članek v omenjenem vatikanskem časopisu, v katerem je Kongregacija za doktrino vere zapisala, da je splav ne glede na okoliščine »ostuden greh«.
Je torej Fisichella nekakšen »good guy« v Vatikanu? Niti ne. V primeru brazilske deklice se reseda ni odzval ortodoksno, vendar še zdaleč ni predstavnik liberalne struje v Vatikanu. Če bi bil, mu papež ne bi zaupal naloge vodenja Sveta za novo evangelizacijo, katerega glavni namen ne bo le obramba vere, kot trdijo pri Svetem sedežu, ampak tudi napadanje vseh znanstvenih in družbenih sprememb, ki so del sodobnega sveta, od umetne oploditve do porok istospolno usmerjenih. Napadi na pridobitve sodobne in sekularne družbe pa bodo bistvo dejavnosti novega vatikanskega ministrstva za evangelizacijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.