Peter Petrovčič

 |  Mladina 44  |  Politika

Vlomilci na delu?

Na vrhovnem tožilstvu so odprli sef Zobec Hrastarjeve in pregledali spis v zadevi Patria. Brezigarjevi o tem niso povedali nič?

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar v torek v državnem zboru.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar v torek v državnem zboru.
© STA

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je pred dnevi zanikala naše navedbe, da je v zadevi Patria odredila notranji tožilski nadzor, in dodala: »Zgodba, ki je v medijih, je zgodba, ki ima določen namen.« Naš namen je bil razkriti notranje pritiske na tožilko v zadevi Patria in ostaja enak. In je bil delno tudi dosežen, ko je Brezigarjeva v pismu pravosodnemu ministru Alešu Zalarju priznala, da so premetavali papirje po sefu tožilke Branke Zobec Hrastar.
Po objavi informacije, da z nadzorom v zadevi Patria vrh tožilstva vrši pritisk na tožilko v zadevi, Branko Zobec Hrastar, so z vrhovnega državnega tožilstva sporočili: »Generalna državna tožilka Barbara Brezigar ni odredila notranjega nadzora nad delom višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar. Morebitno odrejanje nadzora nad delom kateregakoli državnega tožilca pa je notranja stvar državnega tožilstva in ne medijev in je v pristojnosti generalnega državnega tožilca, ki odredi nadzor skladno z zakonom in ko je to potrebno.« Formalno Brezigarjeva nadzora sicer morda res ni odredila, je pa zato njena najtesnejša sodelavka Sanja Javor Pajenk z njenim pooblastilom zahtevala in na koncu tudi dosegla vpogled v spis. Razlog za vpogled v fantomski papir, ki ga je Javor Pajenkova dala na mizo komisiji, ki odloča o vpogledu, naj bi bila sprememba obtožnega predloga. Torej prekvalifikacija kaznivega dejanja, ki ga tožilka očita Janezu Janši, iz poskusa sprejemanja podkupnine v sostorilstvo pri sprejemanju podkupnine štiri dni po vložitvi obtožnega predloga na okrožnem sodišču v Ljubljani.
Vpogled v spis je sicer odobrila posebna tričlanska komisija, na željo Zobec Hrastarjeve ustanovljena posebej za to, da v času njene odsotnosti bdi nad spisom in odloča o tem, kdo in kdaj ima pravico vpogledati vanj. Gre za skrajno nenavadno ureditev, ki je ne predvideva ne zakon o tožilstvu, ne državnotožilski red ali drugi podzakonski akti. Se je pa poteza izkazala za modro. V primeru, da te komisije ne bi bilo, verjetno sploh nikoli ne bi izvedeli za ta nenavadni notranji nadzor nad zadevo Patria.
Kaj je to drugega kot nadzor, če v spis vpogleda vodja oddelka za strokovni nadzor na vrhovnem tožilstvu? Če vpogleda v tuj spis z nekega drugega oddelka? Ne gre zgolj za nadzor nad delom v posamezni zadevi, ki ga izvajajo za to usposobljeni vrhovni tožilci in ga predvideva zakon, gre za nadzor v najširšem smislu na najvišji ravni. Prav ta vprašanja je Brezigarjevi zato zastavil tudi minister za pravosodje Aleš Zalar. Zdaj ne sprašujejo več novinarji, zdaj sprašuje minister in Bre-zigarjeva odgovarja povsem drugače. Priznava, da se je vpogled v spis zgodil in da ga je zahtevala prav Javor Pajenkova. Hkrati pa poskuša ministra in javnost prepričati, da se je to zgodilo mimo nje: »Sama nisem zahtevala vpogleda v spis, spisa nisem vpogledala in z njegovo vsebino nisem seznanjena.« Čeprav gre spet za hudo vprašljivo posredovanje vrha tožilstva v politično odmevni zadevi, pa je slednja izjava največ nasmeškov verjetno izzvala prav med vrhovnimi tožilci. Vodja oddelka za strokovni državnotožilski nadzor, Javor Pajenkova, namreč ničesar ne počne brez soglasja generalne državne tožilke. Tako je že leta, lahko bi rekli desetletja. Vsaj od leta 1996, ko je Brezigarjeva prevzela vodenje posebne tožilske skupine in si za pomočnico izbrala prav njo. Ko je desnica leta 2000 za šest mesecev prevzela oblast, je Brezigarjeva postala ministrica za pravosodje, Javor Pajenkova pa vodja njenega kabineta. Za višjo tožilko jo je imenovala Bajukova vlada na predlog pravosodne ministrice Brezigarjeve, za vrhovno državno tožilko pa na predlog prejšnjega pravosodnega ministra Lovra Šturma Janševa vlada. Ko je Brezigarjeva leta 2005 postala generalna državna tožilka, je Javor Pajenkovo imenovala na najpomembnejšo funkcijo za obvladovanje tožilske organizacije, na mesto vodje oddelka za državnotožilski strokovni nadzor.
A odgovorni funkciji navkljub po naših podatkih Javor Pajenkova nima primernega strokovnega znanja za tovrstne preglede, vpoglede in nadzore. Še najmanj v tako zapletenih zadevah, kot je spis v zadevi Patria. Grdo je, če bi rekli, da je bila v tem primeru samo kurirka. Spis v zadevi Patria, ki vsebuje tudi vse slovensko-finsko kriminalistično gradivo, oziroma, bolje rečeno, njegova kopija, je zdaj na mizi Brezigarjeve. Vemo, kaj to pomeni. Original, ki ga je Javor Pajenkova odnesla iz sefa Zobec Hrastarjeve pa je spet na svojem mestu. Če se je vrnil tak, kot je zapustil sef, bo lahko povedala šele Zobec Hrastarjeva, ko se vrne z bolniškega dopusta. Če se bo sploh vrnila. Ali pa bo Barbari Bre-zigar uspel veliki načrt in bo Zobec Hrastarjeva podlegla notranjim pritiskom in se odpovedala nadaljnjemu vodenju zadeve? Ali celo zapustila tožilstvo, kot je to storila tožilka v povezani zadevi Berglund, Katarina Bergant?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.