Marjan Horvat

 |  Mladina 45  |  Politika

Izbira med uresničitvijo sanj in slovenstvom?

Bodo slovenski srednješolci v Trstu ostali brez dveh šol?

Sporočilo slovenskih dijakov italijanskim šolskim oblastem

Sporočilo slovenskih dijakov italijanskim šolskim oblastem
© KROMA

Več kot deset tisoč dijakov iz devetnajstih srednjih šol v Trstu, med njimi tudi petsto dijakov iz štirih slovenskih višjih šol, je v torek zasedlo šole. Tako izražajo nezadovoljstvo zaradi šolske reforme italijanske vlade, saj ministrica za šolstvo Mariastella Gelmini v srednjih šolah klesti programe, zmanjšuje število profesorjev in tako siromaši srednje in višje šolstvo. Tudi gospodarski minister Giulio Tremonti napoveduje še dodatno omejevanje sredstev za šolstvo.
Za protest se je odločilo tudi petsto dijakov štirih slovenskih srednjih šol. Dijaki dveh šol - Tehničnega zavoda Žige Zoisa in liceja Franceta Prešerna - so šoli zasedli. Slovenski dijaki opozarjajo, da bodo zaradi reforme najbolj prizadete slovenske šole. V pismu slovenski državi in Evropski uniji navajajo vsebino mednarodnih pogodb in italijanske ustave, ki jih pristojna italijanska ministrstva kršijo s svojimi ukrepi v šolstvu. Londonski memorandum iz leta 1954 namreč zagotavlja slovenski manjšini v Italiji poimensko »določeno število šol, ki jih ni mogoče okrniti pod nobenim pogojem, nova reforma pa želi združiti sedanje štiri višje srednje šole v le dve šoli«. Zato so v slovenski skupnosti mnenja, da sedanje šolske reforme v Italiji ne smejo zajeti slovenskih šol, temveč morajo te dobiti trajno avtonomijo v okviru dežele Furlanije - Julijske krajine po zgledu ureditve nemških šol na Južnem Tirolskem oziroma francoskih šol v dolini Aoste. V izjavi za javnost so dijaki še zapisali, da želijo imeti možnost izobraževanja na različnih, predvsem pa vsaj dosedanjih področjih v maternem jeziku. »Če bomo prikrajšani za določene smeri, ki jih trenutno še premoremo, bodo bodoče generacije dijakov morale izbirati med uresničitvijo svojih sanj in svojim slovenstvom, kar je nesprejemljivo.«
Oglasil se je tudi pisatelj Boris Pahor. Za spletni portal Siol je dejal, da italijanska vlada ne bi smela uvajati takšne reforme za slovenske šole. »Po Londonskem memorandumu iz leta 1954 imajo slovenske šole v Italiji poseben status in to morajo upoštevati vsi zakoni.« Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu pa je opozoril: »Ne glede na to, da je reforma šolstva notranjepolitična zadeva Italije, se moramo zavedati, da ima vpliv tudi na izobraževalni sistem, v katerega je vključena slovenska manjšina. Manjšinsko šolstvo si zasluži specifično obravnavo in status, zato vztrajamo pri tem, da je treba kakršnekoli spremembe uveljavljati v dogovoru z manjšino, pri tem pa spoštovati sprejeto zakonodajo.« Kako bo ukrepala slovenska vlada, še ni znano, vendar dogajanje na Tržaškem ter krepko zmanjševanje možnosti slovenskih srednješolcev, da bi imeli pouk v maternem jeziku, ne bi smelo ostati brez jasne kritične besede.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.