Jure Erznožnik

 |  Mladina 45

Par očal za vse človeštvo

Revolucionarna očala, ki jih je mogoče nastaviti za katero koli dioptrijo, bi lahko milijardi ljudi povsem spremenila življenje

Očala, s pomožnimi brizgalkami

Očala, s pomožnimi brizgalkami
© http://farm3.static.flickr.com

Ker imamo v razvitem svetu enega oftalmologa na pet do sedem tisoč prebivalcev, si težko predstavljamo, da imajo v Indiji enega na sto tisoč, v podsaharski Afriki pa le enega na milijon prebivalcev. V Evropi, kjer lahko očala za branje za nekaj evrov kupimo v vsaki lekarni, takšna očala uporablja kar polovica prebivalcev; v nerazvitem svetu si jih lahko privošči le pet odstotkov ljudi, saj morajo zanje ponekod odšteti tudi dvomesečni zaslužek.
Britanski zdravnik Joshua Silver, ki se že dolgo ukvarja z raziskavo novih načinov za ukrivljanje leč, je razvil očala, za katera verjame, da bodo v desetih letih dostopna milijardi ljudi, kolikor naj bi jih po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije očala nujno potrebovalo.
V Gani, Ruandi in drugih obubožanih afriških državah, pa tudi v nekaterih državah Vzhodne Evrope in Azije so človekoljubne organizacije ob pomoči zahodnih vlad v zadnjih nekaj letih razdelile več deset tisoč parov teh očal. V Etiopiji, kjer imajo le peščico oftalmologov, očala pa stanejo tudi več kot 80 evrov, so pilotni projekt začele izvajati lani. Ljudem, ki že vse življenje slabo vidijo in so poznali samo megleno sliko sveta okoli sebe, so pomagala, da so začeli odkrivati ta svet. Ker boljše vidijo, otroci rajši hodijo v šolo, odrasli več berejo in lažje delajo. Pri tem pa nikomur ni treba na pregled k oftalmologu, saj lahko očala vsak uporabnik nastavi sam; »delujejo« tako, da se stekelci ene leče ob pomoči dveh navadnih medicinskih brizgalk, v katerih je tekočina, oddaljita ali približata, odvisno od dioptrije posameznega uporabnika. Nastavitev je povsem preprosta, oseba z motnjo vida si očala natakne, si pokrije eno oko, s prsti pa toliko časa obrača kolesce, povezano s tenko cevčico z brizgalkama, dokler stekelci ne prideta v položaj, ki omogoča jasen vid in ostro sliko. Ko so očala nastavljena, brizgalki preprosto odstrani.
Cena izdelave očal je za zdaj 14 evrov, profesor Silver in predstavniki človekoljubnih organizacij pa si prizadevajo, da bi strošek v prihodnosti znižali in očala, ki so dokaj težka in ne prav modnega videza, še izboljšali.
Čeprav naj bi bili očala uporabljali že v 13. stoletju - italijanski renesančni umetniki in obrtniki so, ker so z njimi lahko ustvarjali tudi po štiridesetem letu, ustvarili bogatejšo zapuščino -, je žalostno, da tega osnovnega pripomočka za kakovostnejše življenje na svetu še vedno tako kronično primanjkuje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.