Marjan Horvat

 |  Mladina 45

Tančica podrejenosti

Bi papež sprejel v burko opravljeno žensko?

Nova slovenska veleposlanica Maja Marija Lovrenčič Svetek pri papežu

Nova slovenska veleposlanica Maja Marija Lovrenčič Svetek pri papežu
© MZZ

V Vatikanu, posebej v avdienci pri papežu, veljajo stroga, konservativna pravila obnašanja in oblačenja za ženske. Pred papeža ne smejo razoglave, pomanjkljivo oblečene in s prekratkimi krili. Podobe, ki jih vidimo ob sprejemih pri njem, dajejo sliko življenja v nekih drugih časih. Ko je letos julija Benedikt XVI. sprejel soproge državnikov, udeležencev vrha G8 v L'Aquili, so bile vse v temnih oblekah in s črnimi pajčolani prek obrazov. Podobno opravo si je na nedavnem obisku nadela tudi žena ameriškega predsednika Michelle Obama. Liberalna Amerika se je zaradi tega zmrdovala nad fotografijami njenega obiska pri papežu, a tudi britanska kraljica Elizabeta II. je leta 2009 v Vatikanu nosila črn klobuk s črno tančico. V svetli obleki pa je bila, ko je Benedikt XVI. pred nekaj meseci obiskal London. Takšna so nepisana pravila za sprejem žensk v Vatikanu. Le ženi nekdanjega predsednika Sovjetske zveze Mihaila Gorbačova, Raisi Gorbačov, je uspelo leta 1989 »šokirati« vatikanski protokol, ko je prišla pred papeža Wojtylo v svetlo rdeči obleki.
Črna tančica je še vedno obvezen del garderobe. Ksenija Benedetti iz državnega protokola pravi, da za sprejem državnikov pri papežu sicer ni posebnih predpisov, vendar veljajo nepisana, a stroga pravila, tudi glede na to, ali je avdienca zasebna ali javna. Pri zasebnem sprejemu tujega državnika je bil frak obvezna garderoba za moškega, danes pa je dovolj temna obleka s kravato. Soproga tujega državnika mora nositi temno obleko brez dekolteja, imeti mora pokrite roke, temne nogavice in zaprte čevlje, čez obraz pa pajčolan. Gregor Frank, diplomat iz Vatikana, nam je pojasnil, da so diplomati večinoma v frakih, diplomatke pa v črnih oblekah z naglavno ruto. To velja za vse obiske državnikov in državnic oziroma njihovih soprogov in žena, ne glede na veroizpoved. »So pa posamezni detajli v oblačenju obiskovalke pri papežu, ki niso povezani z njeno veroizpovedjo, ampak s tem, od kod prihaja. Lahko namreč kombinira svojo opravo z elementi narodnih noš, vendar v temni barvi. Muslimanke imajo ob sprejemu pri papežu večinoma naglavno ruto. Ženske, odete v burko, na sprejemu pri papežu še nisem videl.«
Če pogledamo na spletne strani Svetega sedeža, izvemo, od kod izvira takšen način oblačenja. Med modrovanji, da tako ukazujejo »angeli«, »starodavna tradicija«, da je takšna božja zapoved in spoštovanje »božanske hierarhije«, najdemo v odstavku Čast ženske še en zanimiv argument: »Tančica je za žensko čast. Če je ne nosi v javnosti, onečasti svoje žensko dostojanstvo, znamenje podrejenosti ženske, tako kot je onečaščen vojaški poveljnik, če izgubi svoje medalje.«
Večina žensk državnic, ki se namenijo na obisk pri papežu, zagotovo ne razmišlja tako, vendar nihče noče »motiti« starodavnih običajev RKC. Še manj pa lahko pričakujemo, da bi papež Benedikt XVI. kaj spremenil ali morda namignil, da se mu tančice ne zdijo nujne ter jih odpravil kot element ženske podrejenosti. Prav nasprotno. Francoski mediji so nedavno poročali, da Carla Bruni, žena francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, v Vatikanu ni zaželena zaradi golih fotografij iz preteklosti, ko je bila manekenka in pevka. »Sveti sedež se je želel izogniti fotografijam v italijanskih medijih, ki bi prikazovale Carlo in papeža skupaj na naslovnici, poleg bolj žgečkljivih Carlinih fotografij,« so sporočili. Carla je ostala v Parizu.
V času, ko se tako rekoč vsa Evropa huduje zaradi naglavnih muslimanskih pokrival, pa obvezna oprava žensk pri papežu, ki jih ponižuje, skorajda nikogar ne moti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.