Homoseksualni ali homofobni aktivizem?

Nevladne organizacije naj bi šolarje učile sovražiti sovražnike homoseksualcev

Pozor - aktivisti na osnovnih šolah

Pozor - aktivisti na osnovnih šolah
© www.24kul.si

Spletna stran 24kul.si je pred dnevi Amnesty international Slovenije in društvo Legebitra obtožila izvajanja homoseksualnega aktivizma v osnovnih in srednjih šolah in prepričevanja šolarjev, naj pri sebi iščejo homoseksualne vzgibe.
Spletno stran, na kateri piše, da so jo ustanovili »mladi aktivni državljani«, je v resnici ustanovil duhovnik in tajnik Komisije za pravičnost in mir Slovenske škofovske konference Tadej Strehovec. Portal je tudi glavna platforma, s katere v civilno iniciativo organizirani nasprotniki družinskega zakonika sporočajo svoje mnenje.
Združeni aktivisti portala Kul24.si zdaj pravijo, da se nanje že kako leto »obračajo zaskrbljeni starši, ki nas opozarjajo na pravo homoseksualno kampanjo med otroki, ki poteka v osnovnih in srednjih šolah«. Pravijo, da »homoseksualni aktivisti« otroke učijo, da med ženskami in moškimi ni razlik in da so vsi, ki mislijo drugače, homofobi. Te aktivnosti pa naj bi otrokom ponujali pod krinko seznanjanja z »informacijami o človekovih pravicah«. »Po poročanju zaskrbljenih staršev« naj bi pravzaprav šlo za »prevzgojo otrok v skladu s homoseksualno ideologijo«, pri tem pa naj bi prednjačila predvsem slovenska podružnica svetovno znanega promotorja človekovih pravic Amnesty international in društvo Legebitra, katerega glavni namen je »zagotavljanje varnega prostora za istospolno usmerjene«.
Iz organizacije Amnesty international sporočajo, da sistematično izvajajo »aktivnosti učenja človekovih pravic v šolah v Sloveniji že 11. leto zapored. V tem času smo zagotovo s svojim delom pripomogli k strpnejši družbi in večjemu zavedanju o človekovih pravicah - različnih človekovih pravicah, ne le pravicah istospolno usmerjenih.« Tako tudi v letošnjem šolskem letu šolam ponujajo izvedbo več različnih delavnic: Nasilje nad ženskami, Splošna deklaracija ZN o človekovih pravicah, Dostojanstvo človeka in revščina ter Diskriminacija - strpnost. Njihove delavnice sicer potekajo na podlagi prijav otrok oziroma staršev, pritožb doslej ni bilo. »Očitke o 'ideološki kampanji, iskanju homoseksualnih vzgibov ter avtomatični homofobnosti nasprotno mislečih' lahko le kategorično zavrnemo. Naše delo in priznanja govorijo sama zase, navsezadnje je Amnesty international kot vodilna svetovna nevladna organizacija leta 1977 prejela tudi Nobelovo nagrado za mir,« še dodajajo predstavniki organizacije Amnesty international.
Zelo podobno odgovarjajo iz Legebitre, ki delavnice v šolah prireja že skoraj desetletje. »Delavnice smo in jih še sedaj izvajamo na povabilo šole, po navadi v okviru obveznih izbirnih vsebin, tematsko pa delavnice zajemajo različne vsebine, ki bi jih učenci in dijaki drugače obdelali pri splošnem pouku, predvsem pri predmetu državljanska vzgoja in etika. Sodelujoči dijaki in dijakinje so na delavnicah prostovoljno in si jih med drugimi aktivnostmi, ki jih ponuja šola, izberejo sami.« Delavnice izvajajo po priročniku za učenje mladih o otrokovih pravicah, ki ga je leta 2004 izdal Svet Evrope.
Pritožb nad njihovim delom doslej ni bilo, povpraševanje po delavnicah se celo povečuje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.