Erik Valenčič

 |  Mladina 45

Vojaška ministrica

Osebna ofenziva obrambne ministrice Ljubice Jelušič

Obisk ministrice v ZDA

Obisk ministrice v ZDA
© STA

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je med najbolj militarističnimi politiki, kar jih je Slovenija kdaj imela. Konkretneje, Jelušičeva je ministrica, ki praviloma zagovarja interese vojske, pa četudi je članica vlade in ne članica generalštaba. Znova in znova ponavlja mnenje, da je treba omejiti krčenje sredstev za vojsko, ne glede na krizo, v kateri smo. Hkrati se upira javnemu, civilnemu nadzoru nad obrambnimi silami. Tudi če gre za takšna vprašanja, kot je sodelovanje naših vojakov v mirovnih oz. vojnih misijah.
Konec oktobra je denimo za predlog novele zakona o obrambi, po kateri bi parlament med drugim imel več besede pri pošiljanju naših vojakov na tuje, dejala: »Določbe predloga novele zakona so veliko ponižanje za to vlado, zlasti če to ponižanje pride iz koalicijskih vrst.« Na to izjavo se je v javnem pismu odzval prvi, ki je podpisal omenjeni predlog novele, Franco Juri, in opozoril: »Vaše podcenjevanje poslancev in njihove vloge je nesprejemljivo. Spomniti vas želim, da smo koalicijski poslanci to vlado in tudi vas kot ministrico za obrambo potrdili v državnem zboru in da imamo vso pravico in dolžnost vladi pomagati z dobrimi predlogi. To, kar ste si dovolili, je v resnici ponižujoče tako za vlado kot za parlament in parlamentarno demokracijo.«
Da je pomanjkanje širše razprave o razmerah v vojski izredno škodljivo, je nedavno v Mladini opozoril tudi sociolog Rudi Rizman, ko je o predlogu resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025 zapisal, da ta »razkriva močan primanjkljaj potrebnih novih ali pogumnih idej« in »se ne opira na nova spoznanja iz varnostnih in mirovnih študij doma in v svetu«.
Vendar to ne pomeni, da ministrica nima novih načrtov. Na obisku pri ameriškem kolegu Robertu Gatesu se je zavzela, da bi se nehala zmanjševati proračunska sredstva za obrambo. Kaj to pomeni, je med drugim nakazal članek v ugledni britanski letalski reviji Flight International. V njem piše, da naj bi »Hrvaška in Slovenija oblikovali delovno skupino, ki bo preučila možnost morebitne skupne nabave 12 večnamenskih lovcev. Preostanek hrvaške letalske flote, ki jo sestavljajo migi 21, bo konec življenjske dobe dočakal do konca leta 2011. Dva miga sta bila uničena v nedavni letalski nesreči, s čimer se je število hrvaških migov zmanjšalo na deset, od teh pa so samo štirje funkcionalni. Država je odložila nakup novih lovcev zaradi proračunskega primanjkljaja, pred tem pa se je o nakupu pogovarjala s podjetji Eurofighter, Lockheed Martin, RSK in Saab.« Če vojska torej resnično razmišlja o novem nakupu, bo potrebovala dodatna finančna sredstva.
Ministrico Jelušičevo prav tako skrbi, da bi nadaljnje krčenje sredstev za vojsko lahko ogrozilo naše sodelovanje v mednarodnih misijah, recimo v Afganistanu. Jelušičeva je že večkrat pokazala, da ne razmišlja o umiku naših vojakov iz te izgubljene vojne in si tudi zato ne želi javne razprave o tem, ampak jo razume kot pritisk. A takšna razprava bi bila nujna. Še več, v vladi bi lahko premislili, ali ne bi tudi zaradi nesprejemljivih izjav in nezmožnosti vodenja odprte razprave Jelušičeve poiskali novega obrambnega ministra.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.