Erik Valenčič

 |  Mladina 45  |  Svet

Igranje z mirom

Čas za mirno rešitev vprašanja Zahodne Sahare, ki jo je zasedel Maroko, se vztrajno izteka, vendar se zdi, da bo mednarodna skupnost še naprej gledala stran, dokler ne bo res prepozno

Lajun, 2. oktobra: Mirni protest sahravijskih aktivistk in aktivistov v Lajunu, prestolnici okupirane Zahodne Sahare. Z obliži čez usta sporočajo, da ne morejo opozarjati niti na kršitve človekovih pravic, ki jih nenehno doživljajo pod maroškim režimom.

Lajun, 2. oktobra: Mirni protest sahravijskih aktivistk in aktivistov v Lajunu, prestolnici okupirane Zahodne Sahare. Z obliži čez usta sporočajo, da ne morejo opozarjati niti na kršitve človekovih pravic, ki jih nenehno doživljajo pod maroškim režimom.

Skupina evropskih poslank in poslancev različnih političnih usmeritev je pred kratkim na seminarju Trgovanje z ribami ali človekovimi pravicami, ki je potekal v bruseljskem parlamentu, pozvala evropsko komisijo k premisleku o podaljšanju ribolovnega sporazuma med Marokom in EU. Ta sporazum določa, da lahko evropske ribiške flote plujejo tudi v vodah vzdolž ozemlja Zahodne Sahare, katerega večji del že 35 let nezakonito zaseda Maroko. Še pred pozivom evroposlancev se je na urad komisije za ribištvo z enako zahtevo obrnila tudi širša mednarodna javnost. Peticijo Ustavite evropski ribolov v vodah Zahodne Sahare, ki opozarja predvsem na grobe kršitve človekovih pravic domorodnih Sahravijcev, ki si jih privošči maroški režim, so do začetka tega tedna podpisali že 804 civilnodružbene organizacije in več kot 20.000 posameznikov.
Maroko se je odzval le na poziv evroposlancev, pa še to v izrazito podcenjevalnem tonu. Tiskovni predstavnik maroške vlade Khalid Naciri je v zvezi z zasedbo Zahodne Sahare zatrdil, da »ima Maroko suverenost in jurisdikcijo nad tem ozemljem. Nad njim in njegovimi vodami vlada samo en zakon, to je maroški zakon. Vsekakor pa drugim ljudem ne prepovedujemo, da imajo glede tega svoje predstave.« A zadeve za režim v Rabatu vendarle niso tako zelo preproste in lahkotne. Prejšnji teden sta se sestala evropska komisarka za ribištvo Maria Damanaki in maroški minister za kmetijstvo in ribolov Aziz Akhannouch in se pogovarjala o obnovitvi omenjenega sporazuma, ki bo nehal veljati marca prihodnje leto. Komisarka je letos že večkrat zahtevala od Maroka, naj pove, kakšne koristi ima od sporazuma sahravijska skupnost, vendar odgovora na to vprašanje še ni dobila, zato srečanje ni potekalo v povsem prijateljskem razpoloženju. Kot je povedal evroposlanec Ivo Vajgl, podpredsednik interesne skupine za Zahodno Saharo v evropskem parlamentu, »je bila komisarka Damanakijeva zelo ostra do maroškega kolega in je od njega zahtevala, naj dokaže, da se del denarja iz ribolovnega sporazuma namenja Sahravijcem, kot je predvideno, sicer bi utegnilo biti podaljšanje sporazuma vprašljivo. Navsezadnje Maroko trguje z naravnimi bogastvi Zahodne Sahare, zato gre tu za vprašanje, kaj, če sploh, imajo tamkajšnji prebivalci od tega. Hkrati gre tu seveda še za pravno in moralno vprašanje, na katero opozarjamo nekateri evroposlanci, in sicer, ali ima Maroko sploh pravico razpolagati z bogastvi tega zasedenega ozemlja. Od komisije bomo zahtevali, da o tem dobro premisli in da pri svojih nadaljnjih pogajanjih glede ribolovnega sporazuma upošteva tudi poročila o grobem kršenju človekovih pravic, ki na tistem območju vseskozi poteka.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.