Tjaša Zajc

 |  Mladina 46

V korak s časom

Z novimi računalniki

Med dokumenti v vladni obravnavi je že od septembra predlog letnega načrta pridobivanja stvarnega premoženja države. V okviru načrta naj bi največ sredstev obe leti prejelo ministrstvo za zdravje za gradnjo novih prostorov, namenjenih bolnišnični dejavnosti, ministrstvo za delo za vlaganje v mrežo domov za starostnike, varstveno-delovnih centrov in zavodov za usposabljanje ter ministrstvo za šolstvo za vlaganja v NC Planica. Vlaganje v infrastrukturo, pomembno za prebivalce je sicer spodbudno, ob načrtu pridobivanja informacijske opreme v državnih organih pa se postavlja nekaj vprašanj. Cene računalnikov, ki naj bi jih dobili posamezna ministrstva in državne službe, se zelo razlikujejo.
Poglejmo podrobneje. V generalnem sekretariatu vlade nameravajo leta 2011 kupiti 30 osebnih računalnikov v vrednosti 750 evrov in sedem prenosnih računalnikov po kar 5400 evrov. Za ministrstvo za obrambo bodo dovolj dobri osebni računalniki po 500 evrov (samo prihodnje leto naj bi jih nabavili 200), obveščevalno-varnostna agencija bo kupila računalnike po 580 evrov (180 prihodnje leto in 180 leta 2012), policija bo prihodnje leto svojo opremo nadgradila s petimi osebnimi računalniki, od katerih bo vsak vreden 2900 evrov, in leta 2012 z 220 računalniki po 454 evrov.
Zakaj takšne razlike? »Vrednosti so odvisne tudi od zmogljivosti delovne postaje, potrebne glede na zahteve delovnega mesta različnih javnih uslužbencev in funkcionarjev. V načrtu informatizacije je predvidena najvišja vrednost, kakšne bodo dejansko dosežene cene, pa bo odvisno od ponudnikov,« so sporočili na UKOM-u.
Ne le da se cene razlikujejo, tudi količine nove opreme niso majhne. Predvsem zato, ker nekateri računalniki ob zamenjavi še vedno delujejo dovolj dobro, da bi jih kdo še lahko uporabljal. Stara oprema gre »načeloma v uničenje, v nekaterih okoliščinah pa je mogoča tudi donacija še delujoče, vendar funkcionalno manj uporabne opreme društvom«. Zakaj so nekateri računalniki, vsaj tisti, ki se uporabljajo za pisarniške posle, dovolj dobri za različna društva, a premalo dobri za vladne pisarne pa niso pojasnili.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.