Staš Zgonik

 |  Mladina 46

Stop vetrni elektrarni

Nova birokratska sramota ministrstva za okolje

Opustelo gradbišče vetrne elektrarne

Opustelo gradbišče vetrne elektrarne
© Arhiv Mladine

Slovenija je poleg Malte in Cipra edina evropska država brez omembe vredne vetrne elektrarne. Našo »čast« naj bi rešilo podjetje AAE, ki se je prvo slovensko vetrno elektrarno odločilo postaviti na Griškem polju v bližini Senožeč.
Zgodba ima že precej dolgo brado. Postavitev pilotne elektrarne so načrtovali že za leto 2008, nato so zaradi težav s pridobivanjem posojil in zaradi nujnosti dodatnih meritev rentabilnosti projekta začetek gradnje najprej prestavili na leto 2009, nato pa na letošnje leto. Čeprav z zamudo, je vse teklo po načrtu. Na podlagi soglasja agrarne skupnosti Dolenja vas, ki je lastnica zemljišč, so pridobili gradbeno dovoljenje, uredili vse papirje, pridobili posojilo. Okoljevarstveniki postavitvi niso nasprotovali. Vmes so se odločili, da bodo namesto 1,5-megavatne vetrnice na jekleni palični konstrukciji (podobni daljnovodom) raje postavili sodobnejšo in do okolja prijaznejšo 2,3-megavatno vetrnico s konstrukcijo iz armiranega betona. Za to je bila potrebna sprememba gradbenega dovoljenja in brez težav so jo dobili. Nato pa je maja letos komisija za preprečevanje korupcije prejela anonimno prijavo o domnevnih nepravilnostih. Prijava se je nazadnje znašla na ministrstvu za okolje in to si je vzelo nadzorstveno pravico in spremembo gradbenega dovoljenja sredi gradnje razveljavilo, ker naj z njo ne bi soglašalo sto odstotkov članov agrarne skupnosti.
Položaj je absurden. Ker je od izdaje prvotnega gradbenega dovoljenja preteklo že več kot eno leto, ga ni več mogoče razveljaviti. Zato je ministrstvo razveljavilo spremembo dovoljenja. To pomeni, da bi podjetje AAE vetrnico lahko gradilo, vendar tako, kot je predvidena v prvotnem dovoljenju, čeprav gre pri spremembi zgolj za spremenjene tehnične značilnosti. »To je za nas katastrofa. Imamo zgrajeno polovico armiranobetonskega stolpa,« pravi predstavnik družbe AAE Anton Korošec. Stometrsko dvigalo nemškega izvajalca vse od takrat stoji na gradbišču, ravno te dni pa naj bi ga začeli pospravljati. »Tisti trenutek, ko nam odpeljejo dvigalo, se investicija takoj podraži za sto tisoč evrov in prestavi za najmanj pol leta,« pravi Korošec.
Nad odločitvijo ministrstva so bili neprijetno presenečeni tudi v agrarni skupnosti Dolenja vas. »Že dvanajst let se točno ve, kako se bo gradilo in kje se bo gradilo, zato se mi zdi čudno, da po vsem tem času nekdo najde napako, ko je gradnja že skoraj na polovici,« pravi predstavnica skupnosti Alenka Dolgan in dodaja, da do zdaj nihče ni nikoli zahteval podpisov vseh članov agrarne skupnosti, vedno sta zadostovali dve tretjini. Zbrali so podpise vseh aktivnih članov agrarne skupnosti, manjkajo trije podpisi lastnikov zemljišč na Griškem polju, ki živijo v Italiji in nihče ne ve, kje naj jih najde, gre pa za lastništvo 0,2 odstotka zemljišča.
Podjetje AAE s tožbo proti odločitvi ministrstva ni uspelo, pridobilo pa je pravno mnenje dr. Gorazda Trpina z Inštituta za upravno pravo, ki zavrača argumentacijo v odločbi ministrstva in poudarja, da se lahko gradnja z umaknitvijo odločbe nemoteno nadaljuje. A glede na to, da je ministrstvo za okolje v zadnjem času največja ovira hitrejšemu uvajanju obnovljivih virov energije - spomnite se zapletov v zvezi s strešnimi sončnimi elektrarnami -, je to bolj malo verjetno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.