Staš Zgonik

 |  Mladina 46

(Proble)matične celice

Ko ima zasebnik prednost pred javno ustanovo

Shranjevanje popkovnične krvi

Shranjevanje popkovnične krvi
© Borut Peterlin

Na ljubljanski Ginekološki kliniki za bodoče starše enkrat na mesec pripravijo šolo za starše, serijo predavanj o poteku poroda in negi novorojenčka. Ob koncu uvodnega predavanja je 15 minut namenjenih za predstavitev možnosti odvzema in shranjevanja popkovnične krvi, ki vsebuje matične celice. Predstavitev opravi predstavnica zasebnega podjetja Neocelica, ki za shranjevanje popkovnične krvi za dobo 20 let zaračunava približno 2 tisoč evrov, in to čeprav v Sloveniji obstaja več zasebnih ponudnikov shranjevanja popkovnične krvi, sploh pa imamo tudi javno banko, v kateri je shranjevanje brezplačno.
Pri tem je sicer treba opozoriti na razliko - v javni banki so matične celice na voljo vsakomur, ki bi jih potreboval, pri zasebnikih pa so ekskluzivno na voljo otroku in njegovi družini. Vprašanje je torej, zakaj na Ginekološki kliniki dajejo prednost enemu od zasebnikov. Kot odgovarjajo na Kliničnem centru, je podjetje Neocelica za zdaj edino, ki je pokazalo zanimanje za sodelovanje. »Predstavnik podjetja v kratki predstavitvi postopkov poudari, da v Sloveniji obstajajo tudi nacionalna banka popkovnične krvi in dva druga ponudnika; predstavi tudi podatke o številu odvzemov za posamezno banko. Če bodo tudi predstavniki drugih podjetij želeli izvesti predstavitev odvzema in shranjevanja popkovnične krvi, jim bo to omogočeno - pod pogojem, da podajo korektne informacije.«
A tu se stvar zaplete. Kot je že v zadnjem Dnevnikovem Objektivu opozoril dr. Dušan Keber, »vsa najuglednejša tuja in domača strokovna združenja izrecno odsvetujejo uporabo matičnih celic za osebno uporabo dajalca, saj je večina bolezni, za katere se uporabljajo, prisotna tudi v njih. Z drugimi besedami: če zboliš za levkemijo, ti lastne celice ne morejo pomagati, pač pa potrebuješ celice drugega človeka.« In res, mnenje skupine za presajanje krvotvornih matičnih celic pri UKC Ljubljana, v kateri so zbrani strokovnjaki s tega področja, izrecno navaja, da je »treba bodoče starše spodbujati, da darujejo popkovnično kri lastnega novorojenčka za shranjevanje v javni banki«. Prav tako izrecno odsvetujejo shranjevanje popkovnične krvi za lastno uporabo v prihodnosti. A tega v okviru predstavitve možnosti odvzema popkovnične krvi v šoli za starše na Ginekološki kliniki ne pove nihče. Kljub temu odločno zavračajo očitek, da dajejo prednost zasebnikom, to pa dokazujejo s tem, da za javno banko opravijo več odvzemov popkovnične krvi kot za zasebnike, pri čemer je v prvem primeru odvzem brezplačen, v drugem pa zasebniku zaračunajo 30 evrov na odvzem.
Podjetja Neocelica ne gre obsojati. Pač izkorišča priložnost, ki se mu ponuja. Bilo je tudi prijazno in je Ginekološki kliniki letos doniralo 2100 evrov. Treba pa se je vprašati, zakaj predstavitve ne opravijo predstavniki Zavoda za transfuzijsko medicino, ki je skrbnik javne banke in ki jo strokovnjaki Kliničnega centra navajajo kot edino primerno možnost. »Svojo dejavnost oglašujemo prek spletne strani, imamo izdelano zloženko o delovanju javne banke popkovnične krvi. Kar se tiče Ginekološke klinike oziroma Porodnišnice, pa nas ni nihče povabil. Če bi nas, bi se takoj odzvali,« pravi dr. Dragoslav Domanović, direktor Oddelka za preskrbo s krvjo na Zavodu za transfuzijsko medicino.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.