Jure Erznožnik

 |  Mladina 46  |  Svet

Začetek konca?

Iz francoske vlade so v nedeljo leteli vsi, ki Nicolasu Sarkozyju domnevno ne morejo pomagati, da bi bil leta 2012 ponovno izvoljen. A ta hip se vseeno zdi, da se bo moral predsednik zadovoljiti z le enim mandatom.

Francozi so v nedeljo dobili, kar je predsednik napovedal v zadnjem TV-intervjuju že julija: remaniement du gouvernement (prenovo vlade). Od takrat do danes se je ves čas govorilo o njej. A prenova vlade toliko prahu ni dvigala zato, ker bi se naposled izkazalo, kateri od ministrov bo ostal, kateri zamenjal ministrstvo, kateri pa odšel, temveč zato, ker so že vrabci čivkali, da želi Nicolas Sarkozy dobro leto pred predsedniškimi volitvami imenovati ekipo, ki bi mu leta 2012 pomagala zmagati. Jasno je bilo, da bo odslovil tiste, ki so zanj od leta 2007 bolj ali manj uspešno opravljali umazane posle, med njimi je bil minister za delo Éric Woerth, ki je izpeljal pokojninsko reformo, zaradi katere bodo Francozi delali do 62. namesto do 60. leta.
Prvi na seznamu za odstrel je bil že od julija dosedanji premier François Fillon, ki se je v zadnjem času iz povsem poslušne marionete prelevil v politika z lastno hrbtenico. Glede imena njegovega domnevnega naslednika je vladalo največje razburjenje. Bil naj bi molčeč kot nekdaj Fillon, ne bi smel imeti kratkoročnih predsedniških ambicij, ne bi smel biti pretirano priljubljen, do volitev bi moral izpolnjevati vsa predsednikova navodila. Ker pa socialistična stranka (PS) po dolgih letih prvič deluje nevarno enotno in ker naj bi bil njen kandidat čez leto in pol sedanji šef Mednarodnega denarnega sklada, priljubljeni Dominique Strauss-Kahn, si Sarkozy spodrsljajev ni smel privoščiti. Poznavalci, denimo eden novinarskih starost, Alain Duhamel, so sicer menili, da bo prenova vlade toliko korenitejša, kolikor dlje bo predsednik z njo odlašal. Ko jo je napovedal, je imel v mislih le odstrel premiera in nekaj ključnih ministrov. Takšne napovedi so se izkazale za napačne. Zakaj? Predvsem zato, ker je podpora javnosti Sarkozyju v zadnjih mesecih močno padla, podpirala naj bi ga le še manj kot tretjina volivcev, po priljubljenosti med politiki desnice se je znašel šele na šestem mestu, Fillon pa na tej lestvici močno vodi. Če bi se ga bil znebil, bi, v že tako nevarnem času in položaju, praktično storil politični samomor.

Obrat v desno

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.