Maslešo pred sodišče!

Mladi katoliški pravniki predlagajo, naj se resnica sodno preveri

V postopku imenovanja predsednika vrhovnega sodišča se je oglasilo tudi Akademsko društvo pravnik, v katerem se združujejo mladi katoliški pravniki. Na splošni ravni povzemajo očitke, ki so jih na račun Branka Masleše doslej natrosili SDS in trije ali štirje sodniki, ter vlado in državni zbor pozivajo, naj razmislita »o primernosti kandidata za mesto predsednika vrhovnega sodišča«. Zgražajo se nad domnevnimi izjavami, ki naj bi jih Masleša nekoč izrekel in naj bi odpirale »temeljna vprašanja o domoljubnosti in človečnosti« tega vrhovnega sodnika.
Gre zgolj za ponavljanje nepreverjenih, pa tudi nekaterih že dokazano neresničnih očitkov na račun Masleše. Šlo bi torej za povsem brezpredmetno pisanje, če ne bi ob koncu dodali, da bi bilo treba resnico preveriti in dokazati pred »nepristranskim in neodvisnim sodiščem v ustreznem postopku«. V kazenskem postopku, morda odškodninskem? Kdo bo obtoženec oziroma toženi? Zobec? Kar sam Masleša?
V dvomu smo telefonirali predsedniku društva Borisu Marku Andrijaniču, sicer nekdanjemu študentskemu funkcionarju konservativnega študentskega združenja SAS in človeku, ki je sofinanciral predvolilno župansko kampanjo Franceta Arharja. »Če vrhovni sodnik Masleša resnično meni, da je ustavni sodnik Zobec o njem širil neresnice in s tem zagrešil celo kaznivo dejanje zoper njegovo čast in dobro ime, naj, kot je že sam napovedal, sproži zoper njega ustrezni kazenski ali civilni postopek, v katerem bo sodišče nepristransko in enkrat za vselej odločilo o resničnosti njegovih navedb. Vse do tedaj nimamo razloga, da bi, če si sposodim besede predsednika ustavnega sodišča dr. Ernesta Petriča, bolj dvomili o iskrenosti ustavnega sodnika Zobca kot o iskrenosti vrhovnega sodnika Masleše. Dvom o osebnostni integriteti človeka, ki bo lahko kot predsednik vrhovnega sodišča na podlagi zakona o slovenski obveščevalno-varnostni agenciji odločal tudi o globokih posegih v nekatere osnovne človekove oz. osebnostne pravice, tako ostaja,« pravi Andrijanič.
Ne glede na to, da bi, če bi res stekel kazenski postopek zaradi obrekovanja, moral Zobec dokazovati resničnost svojih trditev, to v praksi pomeni, da bi pred sodiščem imeli besedo enega sodnika proti besedi drugega sodnika. Če povzamemo, Masleša naj dokaže, da Zobec laže, in naj opere svoje ime. V nasprotnem drži, kar je dejal Zobec ...
Če ni bilo dovolj, da so nekateri najvišji sodniki z levo roko diskvalificirali kolega, se je zdaj našel še nekdo, ki Maslešo pošilja celo na zagovor pred sodišče. In to čeprav mu nihče doslej ni očital ne storitve kaznivega dejanja, ne prekrška, ne kršitve kakega pravilnika.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.