Peter Petrovčič

 |  Mladina 48  |  Politika

Po Masleši Fišer?

Barbaro Brezigar bo nasledil Zvonko Fišer

Zvonko Fišer

Zvonko Fišer
© Matej Leskovšek

Na razpis za generalnega državnega tožilca se je prijavil zgolj vrhovni tožilec dr. Zvonko Fišer. Po izteku roka so z ministrstva sicer sporočili, da čakajo še morebitne prijave, oddane priporočeno v zadnji sekundi, opolnoči, a na prijavo Barbare Brezigar ne gre računati. Zvonko Fišer, doktor prava, profesor kazenskega prava na ljubljanski pravni fakulteti in nekdanji ustavni sodnik, je preveliko ime. Brezigarjeva v takšni konkurenci ne bi imela nobenih možnosti, vprašljiva bi bila celo brezpogojna nepodpora med opozicijskimi strankami.
Razlog, da se poleg Fišerja sploh nihče ni prijavil na razpis, gre verjetno iskati v tem, da je svojo kandidaturo resno napovedoval že dlje časa. Ne glede na to, da se ga je ustrašila celo »Barbara velika«, pa »center za diskreditacijo« SDS verjetno že zbira informacije o starih in prastarih »grehih« iz njegovega obdobja na ustavnem sodišču in njegovem delu na tožilstvu v prejšnjem političnem sistemu. Težko se bo ponovil primer Masleša, ker bi se verjetno že ob Fišerjevi kandidaturi za ustavnega sodnika konec leta 1998, a to še ne pomeni, da bo izvolitev potekala gladko. Tudi njegova izvolitev za ustavnega sodnika ni. Ne glede na to, da gre za apolitičnega kandidata, bo politika zagotovo spolitizirala nekatere njegove pravne oziroma strokovne odločitve. Tudi novi predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je veljal za apolitičnega kandidata, pa se je po tem, ko ga je obdelala desnica na čelu s SDS, vse osredotočilo na njegovo domnevno ljubezen do prejšnjega političnega sistema ... Prav to bodo v opoziciji gotovo očitali tudi Fišerju. Kot Masleša bo tudi on obtožen kršenja temeljnih človekovih pravic in ščitenja prejšnjega, »zločinskega« režima. Govorili bodo o tem, kako je v sedemdesetih spisal obtožni predlog zoper določene osebe, ker so postavile spomenik kolaborantom, in zoper duhovnika, ker je blagoslovil križ ... Pa da je preganjal mladoletnika zaradi sovražne propagande, ker da je blatil državo. In da je preganjal novinarja, ki je leta kasneje pisal o tem primeru ...
A kot Masleša ni podlegel negativni kampanji, tudi Fišer zagotovo ne bo. Z njegovim imenovanjem za generalnega državnega tožilca pa na tožilstvu ne bo zgolj zavel nov veter, morda še pomembneje, odpihnil bo starega. Mandat Brezigarjeve namreč za tožilstvo ni bil dober. To dokazujejo odhodi številnih najboljših tožilcev, Brezigarjeva in tožilsko društvo na nasprotnih bregovih in porazni rezultati pri pregonu gospodarskega kriminala.
Bo pa Brezigarjeva, preden odide, priskrbela udobne službe še tistim nekaj zvestim kadrom, ki še niso na vrhovnem tožilstvu. Njena hči Špela je tako dobila mesto pomočnika nacionalnega predstavnika Slovenije v Eurojustu. Ker sta bili odprti dve mesti, prijavljeni pa trije kandidati, so aktualnega predstavnika Boštjana Lamešiča prisilili k umiku prijave. Vodja okrožnega tožilstva v Ljubljani mu je naknadno odrekla soglasje ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.