Politično agitiranje

Referendum ali šport

Bogdan Barovič

Bogdan Barovič
© Borut Krajnc

Približuje se nedelja, 12. decembra, ko naj bi volivci odločali, ali so za zakon o Radioteleviziji Slovenija ali proti njemu. Javnomnenjske raziskave napovedujejo skromno udeležbo. To ni nepričakovano, zakon je tehnične narave in o isti temi smo enkrat že odločali na referendumu.
Izvedbo očitno nepotrebnega referenduma je podprlo 32 poslancev državnega zbora, med njimi dva iz Slovenske nacionalne stranke, Bogdan Barovič in Zmago Jelinčič. Stroški referenduma naj bi po predvidevanjih Marka Golobiča, tajnika volilne komisije, znašali nekaj manj kot 4 milijone evrov. Meni, da bo zaradi 10 odstotkov dražje poštnine referendum o RTV celo dražji od gotovo bolj pomembnega referenduma o arbitražnem sporazumu. Ta je našo državo stal 3,7 milijona evrov.
Poslanci so torej pripomogli k temu, da se troši denar za nepotrebne referendume, varčevati pa nočejo niti pri športnih dogodkih. Devetintrideset poslancev državnega zbora, med njimi prav tako prej omenjena člana SNS, je s posebnim pismom predsednika vlade Boruta Pahorja pozvalo, naj podpre zamisel o izvedbi evropskega prvenstva v košarki pri nas. Organizacijo prvenstva vidijo ne le kot strošek, pač pa tudi kot »poslovno priložnost«.
Prirejanje prvenstva je v času krize sporno zaradi pomanjkanja denarnih sredstev, za katera so poslanci prosili vlado. Strošek organizacije prvenstva naj bi bil približno 14 milijonov evrov, od tega je 3 milijone evrov pristojbina FIBI, mednarodni košarkarski zvezi.
Morda pa bi namesto nepotrebnega referenduma o zakonu o RTV tiste 4 milijone evrov raje namenili za košarkarsko prvenstvo. Tako bi bili zadovoljni vsi, FIBA in Slovenci.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.