Sporne človekove pravice?

Prav akcija vodilne homofobne civilne organizacije je dokaz, da so predavanja o človekovih pravicah v šolah nujno potrebna

Primer strpne Slovenije

Primer strpne Slovenije
© Borut Peterlin

Za otroke gre, za naše in vaše otroke! Najosnovnejše starševsko čustvo, ki ga izražajo te besede, so v boju proti družinskemu zakoniku že večkrat izkoristili v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok. Zdaj pravijo, da nevladne organizacije v osnovnih šolah naše otroke spreobračajo v homoseksualce, zato pozivajo k »očiščenju« osnovnih in srednjih šol.
O tem so obvestili vse medije, celotno slovensko politiko, vsaj eno elektronsko sporočilo je verjetno dobil vsak posamezen državljan. In to čeprav sta oba, Amnesty international Slovenije in društvo Legebitra (njuno delovanje se zdi iniciativi najbolj sporno), pojasnila, za kaj gre, kako se delavnice izvajajo, o čem osnovnošolce in srednješolce poučujejo, pod kakšnimi pogoji in da v skoraj dvanajstih letih njihovih dejavnosti ni bilo niti ene pritožbe. Ne pritožbe šol, ne ministrstva in ne staršev in otrok.
Amnesty recimo letos pripravlja delavnice Nasilje nad ženskami, Splošna deklaracija ZN o človekovih pravicah, Dostojanstvo človeka in revščina ter Diskriminacija - strpnost. Delavnice se izvajajo po priročniku za učenje mladih o otrokovih pravicah, ki ga je leta 2004 izdal Svet Evrope. Vse te delavnice, tudi Legebitrine, se izvajajo na povabilo šole, učenci pa jih izbirajo in se jih udeležujejo prostovoljno.
To, da civilna iniciativa pod vodstvom Aleša Primca temu zdaj pravi »prevzgoja otrok v skladu s homoseksualno ideologijo«, izvajalce programov pa označuje s »homoseksualnimi aktivisti«, samo dokazuje, kako veliko je nepoznavanje področja človekovih pravic pri nas. Še več, brez posebnega tveganja bi lahko zatrdili, da takšna zlonamerna manipulacija verjetno ne bi bila tako uspešna, če bi se generacija sedanjih staršev, iz katere prihajajo tudi predstavniki civilne iniciative, v času šolanja nekaj malega naučila o človekovih pravicah in diskriminaciji.
V homofobni iniciativi zdaj šole pozivajo na zagovor, kdaj in katere delavnice so se pri njih izvajale, vlado pa, naj umakne predlog družinskega zakonika. Seveda, za družinski zakonik gre, a zakoni se lahko spreminjajo. Zato je enako pomemben cilj te akcije preprečiti, da bi se otroci med osnovno- in srednješolskim izobraževanjem o človekovih pravicah in različnih pojavnih oblikah diskriminacije naučili kaj več od tega, da tam nekje daleč v neki daljni deželi deluje Evropsko sodišče za človekove pravice.
To, da so v civilni iniciativi svojo akcijo poimenovali »Teden protesta za spoštovanje človekovih pravic v šoli« pa je vsaj zavajajoče, če ne že do skrajnosti sprevrženo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.