Tjaša Zajc

 |  Mladina 48

Spet smo tam

Nekateri nekdanji ministri brez zadržkov prejemajo nadomestila plač po prenehanju funkcije

Težko zaposljivi vinski vitez in nekdanji minister Milan Pogačnik

Težko zaposljivi vinski vitez in nekdanji minister Milan Pogačnik
© Dušan Frice

Ob vsaki menjavi vladne garniture se na veliko govori o spornosti privilegija državnih funkcionarjev, da po prenehanju funkcije leto dni prejemajo nadomestilo plače. To seveda velja, dokler ne najdejo nove službe, in kot kažejo podatki vladnega urada za komuniciranje (UKOM), je veliko poslancev ter ministrov zelo dolgo brezposelnih.
Iz prejšnje vlade je osem ministrov plačo prejemalo še eno leto po tem, ko niso bili več na položaju, nekdanji minister za finance Andrej Bajuk je denimo poleg tega dobival še pokojnino iz tujine. Gregor Virant pa je v času prejemanja nadomestila honorarno opravljal pedagoško delo in sodeloval pri dveh projektih v tujini.
Sedanjo vlado je (do sedaj) predčasno zapustilo pet ministrov. Nekdanja ministrica za lokalno samoupravo Zlata Ploštajner in nekdanji minister za zdravje Borut Miklavčič nadomestila nikoli nista prejemala. Sta ena redkih. Miklavčič je prepričan, da je omenjeni privilegij predvsem priložnost za izkoriščanje: »Če je bil minister dober, ima na razpolago vsaj tri ponudbe za službo,« pravi. Sam je po odstopu odšel v pokoj in še sedaj mu ponujajo različne zaposlitve. Vendar je to že njegova »tretja upokojitev«, zato o ponovni aktivaciji na trgu dela ne razmišlja.
Nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je sicer nadomestilo prejemal, a le tri tedne: »Ekonomsko fakulteto sem izrecno zaprosil, da se, takoj ko je mogoče, zaposlim. Z novim šolskim letom so to tudi uredili, in ko se je začel pedagoški proces, sem lahko dobil predmet, s tem pa dovolj predavanj. Zdelo bi se mi najmanj nekorektno, da bi v času krize izkoriščal nadomestilo vse leto. Mi je pa marsi-kdo rekel, da sem neumen.«
Kot kaže, pa ni neumen nekdanji obrambni minister Karl Erjavec, ki med bitko za pokojnine ne more najti redne službe in živi od nadomestila v znesku 2929 evrov neto. Enako je z nekdanjim ministrom za kmetijstvo Milanom Pogačnikom, ki ga bodo s 1. januarjem redno zaposlili na veterinarski fakulteti. Za zdaj ima z njo podpisano avtorsko pogodbo.
Zakon o poslancih, katerega določbe o plačah in nadomestilih veljajo tudi za predsednika vlade, ministre in generalnega sekretarja vlade, je sporen še vsaj v eni točki. Drugi odstavek 38. člena namreč določa, da lahko poslanci po letu dni prejemanja nadomestila, zaprosijo za podaljšanje. Odobrili jim ga bodo za največ eno leto (torej skupaj dve leti), če potem izpolnjujejo pogoje za upokojitev.
Morda ne bo več dolgo tako. Kot so pojasnili v vladnem uradu za informiranje, je v pripravi nov zakon, ki bo celovito uredil to področje. Med drugim tudi pravice funkcionarjev po prenehanju funkcije ter način pridobitve pravic po prenehanju mandata. Ker pa je predlog za zdaj še v fazi delovnega gradiva na ministrstvu, natančnejše informacije o predlaganih rešitvah še niso dostopne javnosti. Sicer pa je težko verjeti, da bodo poslanci izglasovali predlog zakona, ki bo zmanjševal njihove privilegije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.