Staš Zgonik

 |  Mladina 49

Do okolja prijazni prazniki

Manjša poraba energije in manj svetlobnega onesnaževanja

Ljubljana

Ljubljana
© Borut Peterlin

Eden od bistvenih pogojev za praznično razpoloženje in s tem pričakovano potrošniško mrzlico je vsekakor praznična okrasitev z raznobarvnimi lučkami. Zato si, čeprav je varčevanje z energijo sodobna mantra, prav noben župan mesta ali večjega kraja ne more privoščiti, da bi občankam in občanom odrekel radost ob pogledu na okrancljano osvetljene ulice. Lahko pa se odloči za »ekološke« lučke in tako vsaj zmanjša račun za električno energijo.
Kot so povedali na mestni občini Ljubljana, v njihovem naboru prazničnih lučk že drugo leto zapored ni več klasičnih žarnic, saj so vse nadomestile varčne mikrožarnice in LED-razsvetljava, pri čemer iz leta v leto povečujejo delež LED-razsvetljave, ki velja za najgospodarnejšo. Vsega skupaj bo do 10. januarja gorelo 40 kilometrov svetlobnih verig, poleg tega pa še nekaj več kot sto reflektorjev. Vse skupaj naj bi stalo 200 tisoč evrov, na vprašanje o predvideni porabi energije pa nismo dobili odgovora. V Mariboru je varčnih 30 odstotkov lučk, 133 tisoč evrov vredna okrasitev pa bo na ogled vse do 15. januarja. V Celju, kjer bo za 95 tisoč evrov do 6. januarja gorelo 116 tisoč lučk, pri čemer je nekaj manj kot polovica varčnih, predvidoma pa naj bi porabile za dva tisoč evrov elektrike. »Varčnejši« so v Kopru, kjer bodo za 40 tisoč evrov do 6. januarja uživali v praznični razsvetljavi, sestavljeni večinoma iz LED-lučk.
V društvu Planet zemlja so se ugotavljanja tega, kakšna bo praznična razsvetljava v slovenskih občinah, lotili nekoliko bolj sistematično. Vprašalnik so poslali prav vsem občinam. Odgovor so dobili le od približno 15 odstotkov občin. Izmed tistih, ki so se odzvale, je po njihovih ugotovitvah približno tretjina takih, ki so večino zastarele praznične razsvetljave že nadomestile z varčnejšimi različicami, preostale pa o tem razmišljajo in tuhtajo, kje vzeti denar.
Zanimalo nas je še, kako na inflacijo lučk v prazničnem času gledajo v društvu Temno nebo, ki se bori proti svetlobnemu onesnaževanju. Odgovor je bil presenetljiv. »Zelo smo veseli praznične razsvetljave, ker marsikje zaradi tega ugasnejo javno razsvetljavo, saj drugače praznična ne pride dovolj do izraza,« pravi Andrej Mohar in na pol v šali dodaja, da bi bili v društvu čisto veseli, če bi praznično razsvetljavo imeli vse leto. Po njegovih besedah je bela zima z vidika svetlobnega onesnaževanja zelo problematična, saj se svetloba uličnih svetilk odbija od snega nazaj v nebo, temni asfalt pa večino svetlobe vpije. »Moti pa nas, da so v Ljubljani praznični okraski v obliki galaksij, pravih galaksij pa zaradi svetlobnega onesnaževanja v bližini Ljubljane sploh ne moremo videti,« še dodaja Mohar.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.