Marjan Horvat

 |  Mladina 49

Visoka vatikanska odlikovanja

Dr. Andrej Saje je postal papeški kaplan, dr. Lovro Šturm pa vitez komendator

Glavni tajnik in tiskovni predstavnik SŠK dr. Andrej Saje je prejel listino s častnim nazivom papeškega kaplana monsinjor, dr. Lovro Šturm pa je postal častni vitez komendator reda sv. Gregorja Velikega. Kot smo se podučili, posamezniki prejmejo papeževa odlikovanja zaradi osebnih zaslug v svojih poklicih in dejavnostih ali za politične in vojaške zasluge, skladno z diplomatskimi običaji. Med njimi so tudi suvereni in predsedniki držav oziroma vlad, pripadniki evropskega plemstva in izjemni posamezniki. Odlikovanci poleg listine dobijo še svečano uniformo in drugo opravo, ki jo nosijo ob slovesnostih in obredju reda.
Prav priznanje reda sv. Gregorja Velikega, ustanovil ga je papež Gregor XVI. leta 1831, je takšno, da prejemnika praviloma ne obvezuje k dolžnostim do cerkve. V Sloveniji so po letu 1995 dobili to visoko priznanje predsednik državnega odbora za pripravo papeževega obiska Andrej Šter, akademik in nekdanji predsednik SAZU France Bernik, dr. Milan Komar, slovenski argentinski katoliški filozof in esejist, naziv viteza je prav tako prejel doktor kemijskih znanosti dr. Miha Tišler. Pa tudi Štefan Falež, prvi veleposlanik Slovenije v Vatikanu, sicer nosilec številnih vatikanskih priznanj.
In zdaj še dr. Lovro Šturm. Vendar naj ga ne bi bil dobil za delo pravosodnega ministra ali pisanje sedanjega zakona o verski svobodi, pa tudi ne za delo malteškega viteza, ampak kot dekan Fakultete za poslovne vede, ki je za zdaj še v sklopu Katoliškega inštituta, bodoče katoliške univerze v Ljubljani. Tako je sporočila Urška Baloh iz SŠK. Šturm pa visokega odlikovanja za Mladino ni hotel komentirati. Ni pa mogoče spregledati njegove vloge ustavnega sodnika v devetdesetih letih, ko je skupaj z drugimi presodil, da so verske skupnosti »obče koristne ustanove«. Prav ta »obča koristnost« je bila podlaga za pravico verskih skupnosti do vrnitve podržavljenega premoženja ne glede na to, ali je bilo fevdalnega izvora ali ne. RKC je dodobra izkoristila to pravico in postala največji veleposestnik na slovenskih tleh.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.